Kan sannheten bli for brutal? Er det modig å drepe?

«Divergent» er altfor god til å kalles en daff «Hunger Games»-kopi.

AVVIKENDE BRA: Veronica Roth traff blink med debutboka si, en science fiction-roman om et samfunn delt inn etter dyder. Foto: Schibsted
AVVIKENDE BRA: Veronica Roth traff blink med debutboka si, en science fiction-roman om et samfunn delt inn etter dyder. Foto: Schibsted Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Tenk deg et samfunn inndelt i dyder. Det vil si fem grupper som hver dyrker frem ulike idealer. Det er samfunnsformen i et fremtidig Chicago, som den unge debutanten Veronica Roth risser opp for oss. Det blir det tøff litteratur av.

Den spede Beatrice er snart seksten år. Hun er alltid kledd i grått, hun er forsiktig og dydig og har blitt oppdratt til kun å tenke på andre. Beatrice har vokst opp blant «de uselviske» - som nærmest beskrives som en amish-liknende sekt. Sammen med de sannferdige, de fredsommelige, de lærde og de fryktløse utgjør de samfunnsstrukturen i et science fiction-aktig Chicago.

En samfunnsstruktur der hver gruppe har sin oppgave utfra den enkeltes egenskaper. Ideelt sett burde det utgjøre en perfekt stat, noe à la Platons idealstat.  

Menneskenaturen er som kjent komplisert, og «Divergent» skal etterhvert bli en brutal fortelling om ondskap, mord og selvmord, manipulering og krigføring. Den er lagt opp etter fantasymalen: Når barna er seksten år må de gjennom en test, for å undersøke i hvilken gruppe de hører hjemme. Beatrice havner blant de sortkledde «De fryktløse». Det betyr livsfarlige opptakskriterier som lett kan ende i døden - noe det også gjør for noen av de unge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer