DEBATT

#metoo:

Kan seksuelle krenkelser ha betydning for sykefraværet?

Vi vet at seksuelle krenkelser er alvorlig for dem som rammes. Og vi vet det rammer kvinner oftere enn menn. Kan det bety noe for sykefraværet?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det jeg skriver om her er spekulasjoner. Jeg mener selv jeg har solid grunnlag for dem, men forskningen som viser de sammenhengene jeg hevder, finnes, såvidt jeg vet, ikke. Jeg presenterer spekulasjonene i håp om at de finnes såpass interessante at noen vil forske på dem. For dette er viktig.

Utgangspunktet for spekulasjonen er at det er flere kvinner enn menn som er sykmeldte – dobbelt så mange, faktisk. Grunnene til dette er mange – kvinner er overrepresentert i visse typer manuelt arbeid (sykepleie, etc). Kvinner føder barn. Kvinner tar større del av husarbeidet enn menn, og mange kvinner jobber sånn sett dobbelt. Men hele årsaken er ikke funnet, og det er én faktor som jeg aldri har sett diskutert.

Kvinner er overrepresentert hva angår seksuelt misbruk i barndommen. Det anslås at det gjelder 4 til 6 prosent av gutter, men 10 til 13 prosent av jenter, avhengig av hvilken rapport man leser.

Det har slått meg at dette med seksuelt misbruk i barndommen er forferdelig vanlig – alt fra slektninger og naboer, til venneflokken. Og det er stort sett kvinnelige klienter som nevner det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer