DEBATT

#metoo:

Kan seksuelle krenkelser ha betydning for sykefraværet?

Vi vet at seksuelle krenkelser er alvorlig for dem som rammes. Og vi vet det rammer kvinner oftere enn menn. Kan det bety noe for sykefraværet?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det jeg skriver om her er spekulasjoner. Jeg mener selv jeg har solid grunnlag for dem, men forskningen som viser de sammenhengene jeg hevder, finnes, såvidt jeg vet, ikke. Jeg presenterer spekulasjonene i håp om at de finnes såpass interessante at noen vil forske på dem. For dette er viktig.

Utgangspunktet for spekulasjonen er at det er flere kvinner enn menn som er sykmeldte – dobbelt så mange, faktisk. Grunnene til dette er mange – kvinner er overrepresentert i visse typer manuelt arbeid (sykepleie, etc). Kvinner føder barn. Kvinner tar større del av husarbeidet enn menn, og mange kvinner jobber sånn sett dobbelt. Men hele årsaken er ikke funnet, og det er én faktor som jeg aldri har sett diskutert.

Kvinner er overrepresentert hva angår seksuelt misbruk i barndommen. Det anslås at det gjelder 4 til 6 prosent av gutter, men 10 til 13 prosent av jenter, avhengig av hvilken rapport man leser.

Det har slått meg at dette med seksuelt misbruk i barndommen er forferdelig vanlig – alt fra slektninger og naboer, til venneflokken. Og det er stort sett kvinnelige klienter som nevner det.

Det er viktig å understreke at det er forskjell mellom uønsket oppmerksomhet, krenkelser, trakassering og overgrep. I denne artikkelen bruker jeg krenkelser som samlebetegnelse, selv om denne samlebetegnelsen er uegnet i mange sammenhenger.

For meg er det innlysende at det må være en sammenheng mellom seksuelt misbruk og deltakelse i arbeidslivet. Så hvorfor er dette ikke nevnt i noen av de artiklene jeg har lest? Jo, fordi at å se sammenhengen krever kunnskap om fenomener som ikke uten videre har noen sammenheng. Derfor blir dette så klart spekulativt.

Man må vite at det er en overrepresentasjon av langtidssykmeldte kvinner. Psykologer foretrekker å jobbe klinisk - ansikt til ansikt med én klient ad gangen. Hva som skjer i arbeidslivet er fjernt for mange psykologer. De tenker rett og slett ikke over det.

Man må vite noe om kjønnsforskjeller. Menn takler – som gruppe – seksuelle krenkelser bedre enn kvinner. Delvis, men antagelig ikke bare, fordi den typen krenkelser menn typisk utsettes for, ikke er den sammen typen krenkelser som kvinner typisk utsettes for.

Man må vite litt om biologi. Alle vet at hjernen modnes med alderen. Vi vet stadig mer om hvordan hjernen endres og utvikler seg mens barnet vokser. Vi vet også at barn som utsettes for ekstremt stress i barndommen kan få endret utviklingen i hjernen, slik at toleransen for stress ikke utvikler seg slik som den ellers ville ha gjort.

Man må vite om sammenhengen. Jeg har, i likhet med mange psykologer, erfaring med traumatiserte og stressede klienter. Det jeg også har erfaring med, er at de ikke ser sammenhengen mellom traumatiske opplevelser og dårlig generell stresshåndtering.

De færreste av mine traumatiserte klienter har vært utsatt for seksuelle krenkelser (som jeg vet om, i hvert fall). Men sammenhengen er den samme. Traumatiske opplevelser reduserer evnen til å håndtere stress. Verken terapeuten eller klienten ser sammenhengen - fordi det klienten sliter med nå kan være fjernt fra problemer med seksualitet.

Og man må vite hvor farlig seksuelle krenkelse er. Seksuelle krenkelser i barndommen er alvorlig. Da må det nesten nødvendigvis påvirke arbeidsdeltakelse. Er man traumatisert fra før, vil traumatiserende hendelser virke sterkere enn de ellers ville ha gjort. Både stress i parforhold og på arbeidsplassen vil kunne takles dårligere.

At hjernens evne til å håndtere stress er redusert, betyr ikke at man ikke kan lære seg å håndtere stress like godt som de fleste andre. Det betyr at å lære det er vanskeligere, ikke at det er umulig.

Det jeg skriver ovenfor er spekulasjoner. Jeg vet ikke. Noen burde forske på den direkte sammenhengen her. Men det er nok forskning tilgjengelig nå, til å kunne fremføre et solid teoretisk argument for at mye av det sykefraværet som vi ikke forstår, må ha med dette å gjøre.

Denne artikkelen er inspirert av #metoo, og kan ses på som mitt bidrag som fagperson.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer