INSPIRERT AV BARNERAN: Regissør Ruben Östlund fikk laget kunstverket Ruta til Värnamo og Grimstad for å minne vokse om rollene de har i offentligheten. Foto: Inger Merete Hobbelstad / Dagbladet.
INSPIRERT AV BARNERAN: Regissør Ruben Östlund fikk laget kunstverket Ruta til Värnamo og Grimstad for å minne vokse om rollene de har i offentligheten. Foto: Inger Merete Hobbelstad / Dagbladet.Vis mer

Kan stjerneskuespiller Elisabeth Moss sette Grimstad på kartet? Ja, mener regissør Ruben Östlund

- Alle kommer alle til å få vite om Ruta i Grimstad.

CANNES (Dagbladet): Nylig ble det kjent at «Mad Men»-skuespiller Elisabeth Moss skal spille i den svenske stjerneregissøren Ruben Östlunds nye film, «The Square».

«The Square» tar utgangspunkt i kunstverket Rutan i Värnamo i Sverige, som Östlund også står bak. Rutan er en hvit firkant nedfelt i bakken, som skal markere en sone for forhandling og samarbeid. 6. juni i år skal en norsk versjon av samme kunstverk, Ruta, avdukes i Grimstad.

- Og på grunn av en stjerne som Elisabeth Moss kommer alle til å få vite om Ruta i Grimstad!, sier Östlund, som er medlem av juryen for sideprogrammet Un Certain Regard i Cannes.

Inspirert av barneran Rutan ble til for å minne publikum på rollene deres i samfunnet, et sted der man plikter å være oppmerksom på og ta ansvar for andre.

- Tanken var at det skulle være et overgangssted, som en fotgjengerovergang, der alle vet hvordan de skal oppføre seg. Fysiske steder påvirker hvordan vi oppfører oss.

Det var arbeidet med en tidligere film, «Play», som inspirerte Östlund til å få Rutan laget. Den kritikerroste filmen handler om barnegjenger som raner andre barn på kjøpesentre og gater.

- Det var mange barneran i Sverige, og at de fant sted i det offentlige rom, sier Östlund.

- Det var tydelig at det fantes to parallellnivåer der folk ferdes. Barn syntes det var vanskelig å spørre de voksne om hjelp, og de voksne hjalp dem ikke. Noe av det har å gjøre med tilskuereffekten. Man blir passiv ute i offentligheten.

Men ved å lese nyhetssakene om barneran fikk Östlund også følelsen av at noe hadde forandret seg.

- Da faren min var liten, fikk han en adresselapp rundt halsen og ble sendt ut for å leke i gatene i Stockholm. Den gang ble andre voksne sett på som ansvarlige for andres barn.

Stolt av norske Lisa Östlund er blitt kalt sosiologen blant de nordiske filmskaperne.

- Det er en måte o se mennesker på. Jeg er ikke så opptatt av hva som er godt eller dårlig, som hvilke situasjoner som bringer frem forskjellige reaksjoner i oss. Jeg er ekstremt følsom for ubekvemme situasjoner, for hva som skjer når folk ikke gjør som forventet.

Samtidig som Östlund får tilgang på stjerneskuespillere, har «Turist» gjort Hollywood oppmerksom på norske Lisa Loven Kongsli, som skal spille i den kommende «Wonder Woman»-filmen.

- Hun er så verd det, sier Östlund om Kongslis suksess.
- Du kan se på Lisa som skuespiller at det foregår mye i hodet hennes, at det er en intens indre prosess, samtidig som rollen skal takle det som skjer utenfor henne. Jeg var ikke overrasket da det viste seg at Lisa hadde drevet med sport. Man merker at hun vil prestere.

TIL SVENSK REGISSØR: Skuespiller Elisabeth Moss skal spille i Ruben Östlunds lye film. Foto:  Buckner/Variety/REX/Shutterstock, NTB Scanpix
TIL SVENSK REGISSØR: Skuespiller Elisabeth Moss skal spille i Ruben Östlunds lye film. Foto: Buckner/Variety/REX/Shutterstock, NTB Scanpix Vis mer