Kan suksessen fortsette?

De borgerlige partiene må svare på hvordan de ønsker det skal gå med den nordiske modellen, skriver Jan Davidsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeid til alle. Små forskjeller mellom folk. Gode forhold på arbeidsplassen. I store deler av verden er dette bare en drøm. Her i Skandinavia er det virkelighet. Den nordiske modellen får mye av æren.

I Norge har vi en lang tradisjon for et samarbeid mellom fagbevegelse, arbeidsgivere og regjeringen. De tre partene har jobbet sammen for å skape resultater som har vært til felles beste. Systemet har selvfølgelig ikke fungert knirkefritt, men det er ingen tvil om hvem som har vært de store vinnerne; vanlige folk i Norge.

Folk får jobb i Norge. Det er nesten ingen land i verden hvor en større andel av befolkningen er i arbeid. Ledigheten er lav. Vi ligger 10% foran snittet i de gamle EU-landene, og også foran USA og Storbritannia. For LO som har hatt arbeid til alle som jobb nr. 1 helt siden starten er dette særdeles tilfredsstillende resultater.

Et annet resultat fagbevegelsen kan være stolte av er lønns- og arbeidsvilkårene for vanlige arbeidere i Norge, sammenlignet med andre land. Det finnes ikke noe land i verden hvor folk i lavtlønnsyrker sitter igjen med så mye som de gjør i Norge, selv når vi tar hensyn til prisnivået. Hjelpepleiere, barnehageassistenter og hotellarbeidere fortjener bedre betalt enn de får i dag, men det er ingen tvil om at de kommer bedre ut her enn i noe annet land i verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer