Kan superdatamaskinen Watson slå verdens beste Jeopardy!-deltaker?

Datamaskin mot menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kan en datamaskin slå noen av de dyktigste deltakerne i kunnskapskonkurransen Jeopardy!, en prestasjon som blant annet krever en evne til å fortolke subtile nyanser i språket?

Det er målet til en gruppe forskerne hos IBM, som håper at datamaskinen Watson skal slå noen av verdens beste Jeopardy!-spillere i løpet av året.

Deep Blue Drømmen om å utvikle en datamaskin med menneskeliknende kunstig intelligens, er ikke ny. I 1997 skrev IBMs datamaskin Deep Blue verdenshistorie da den slo verdens beste sjakkspiller, Garry Kasparaov, i en episk match mellom menneske og maskin. Kampen gikk over seks partier, der tre partier endte uavgjort, mens to gikk til Deep Blue og bare ett til Kasparov.

Seieren over verdenes beste sjakkspiller var imponerende, men kanskje først og fremst som en oppvisning i rå datakraft. Watsons utfordring krever en annen og mer sofistikert type kunstig intelligens, som inkluderer kunnskap om et bredt spekter av emner, inkludert historie, litteratur, politikk, film, populærkultur og vitenskap. Skal Watson vinne, må maskinen «forstå» spørsmålene som blir stilt, og svare raskere enn de menneskelige konkurrentene.

Den største utfordringen er at spørsmålene i Jeopard!y ofte benytter seg av kryptiske ledetråder, ironi og gåter. Det krever en evne til å analysere subtile meningsnyanser i språket, noe datamaskiner tradisjonelt ikke behersker særlig godt.

Turing-testen Dette er en av hovedgrunnene til at en datamaskin foreløpig ikke har vært i nærheten av å bestå den såkalte Turing-testen, som skal måle om en datamaskin har «menneskelig» intelligens.

<strong>KUNNSKAPSSPILL:</strong> Jeopardy er USAs mest populære kunnskapskonkurranse på TV. Foto: Jeopardy Productions Inc.
KUNNSKAPSSPILL: Jeopardy er USAs mest populære kunnskapskonkurranse på TV. Foto: Jeopardy Productions Inc. Vis mer

Dette, sammen med hvor raskt deltakerne må svare, gjør Jeopardy til en enorm utfordring for datasystemer. Watson, oppkalt etter IBM- grunnlegger Thomas J. Watson, er designet for å konkurrere med menneskesinnets evne til å forstå den faktiske meningen bak ordene, skille mellom relevant og irrelevant innhold, og kunne levere presise, korrekte svar.

Produsentene av Jeopardy! har sett Watson i aksjon, og ifølge avisa New York Times har de sagt ja til å la maskinen utfordre noen av de dyktigste deltakerne i USAs mest populære TV-show i løpet av høsten.

I mellomtida kan du prøve deg. New York Times' lesverdige Watson-artikkel byr også på en interaktiv konkurranse der du kan prøve deg mot IBMs smarteste ikke-menneske.

Etterlikner Watson er et såkalt spørsmål-svar-system (QA) , og har vært under utvikling i mer enn tre år. De lærde strides om hvorvidt man kan si at maskinen «forstår» noe som helst, eller om den bare driver en form for semantisk sannsynlighetsregning basert på hvor ofte ord opptrer sammen i tekstene den allerede har analysert og lagret i databasen.

 I beste fall, sier prosjektleder David Ferrucci, driver Watson en form for etterlikning av noen av måtene mennsekehjernen prosesserer språk på.

<strong>TAPTE:</strong> Sjakkgeniet Garry Kasparov tapte mot IBMs datamaskin Deep Blue i 1997. Foto: SCANPIX
TAPTE: Sjakkgeniet Garry Kasparov tapte mot IBMs datamaskin Deep Blue i 1997. Foto: SCANPIX Vis mer

Å lære gjennom å etterlikne: det minner ikke så lite om hvordan et lite barn lærer å beherske språket.

Følg meg på Twitter.com/janomdahl

<strong>DEEP BLUE:</strong> En tekniker forbereder IBMs sjakkdatamaskin før møtet med Garry Kasparov i 1997. Foto: SCANPIX
DEEP BLUE: En tekniker forbereder IBMs sjakkdatamaskin før møtet med Garry Kasparov i 1997. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer