KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK:

Kan svenske grep løfte norske orkestere til et nytt nivå?

Nå kommer Göteborgs Symfoniker til Oslo.

Solist: Den franske pianisten Hélène Grimaud er solist med Göteborgs Symfoniker i Operaen til helgen. Her er hun ved "17th Victoires de la Musique Classique ceremony" i Montpellier i 2010. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Solist: Den franske pianisten Hélène Grimaud er solist med Göteborgs Symfoniker i Operaen til helgen. Her er hun ved "17th Victoires de la Musique Classique ceremony" i Montpellier i 2010. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I Norden er det et femtitalls symfoniorkestre som driver med profesjonell virksomhet. Over tid har bare et fåtall av disse hevdet seg i den tøffe internasjonale konkurransen. På 1960-70 tallet var Sveriges Radios Symfoniorkester et topporkester da den rumenske dirigenten Sergiu Celibidache var tilknyttet ensemblet - i perioder med Arve Tellefsen som konsertmester. Senere (1980-2000) tok Oslo-Filharmonien steget opp blant de beste da Mariss Jansons var sjefdirigent. De senere årene har også Bergen Filharmoniske Orkester med sjefdirigent Edward Gardner hevdet seg helt i toppen.

Antakelig det beste symfoniorkesteret i Norden i dag - Göteborgs Symfoniker – kommer 10. mars til Oslo for å gi konsert på operaens hovedscene. Dette er Sveriges nasjonalorkester, grunnlagt i 1905 med 109 musikere i dag. Internasjonale turneer har høstet lovord i fleng, og en imponerende rekke av CD-innspillinger har blitt en vesentlig merkevare. Legendariske Neeme Järvi var sjefdirigent i en lang periode (1982-2004) og bygget sammen med hardtarbeidende musikere spennende visjoner som ble innfridd. Göteborgs Symfoniker tilhører definitivt elitesjiktet blant europeiske orkestre. Norske Sten Cranner er administrerende direktør og kunstnerisk leder for det svenske nasjonalorkesteret, mens finske Santtu-Matias Rouvali er ny sjefdirigent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer