KARRIEREKVINNEHARSELAS er ikke noe nytt, ifølge vår anmelder. Her representert ved Otto Jespersens legendariske karakter «Tårnfrid» fra programmet «OJ - fremad i alle retninger». Foto: NRK
KARRIEREKVINNEHARSELAS er ikke noe nytt, ifølge vår anmelder. Her representert ved Otto Jespersens legendariske karakter «Tårnfrid» fra programmet «OJ - fremad i alle retninger». Foto: NRKVis mer

Kan Tårnfrid være ei god mor?

Mamma i tidsklemma i ny barnebok.

ANMELDELSE: «Kven er snillast av far og mor?» er den ladede tittelen på Inger Bråtveits første barnebok. Når den også kommer ut på et forlag som ikke pleier å utgi barnebøker, og er illustrert av Thomas Nordby fra det prisbelønte designkollektivet Yokoland, forventer vi noe spesielt.

Men boka er ikke fullt så spennende som tittelen.

Karrierekvinne
Knut ligger på sykehus og savner mor, som er på konferanse i Finland. Vi forstår at familien har snudd på det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret — far er omsorgsperson, mens mor er stressa karrierekvinne. Hun drar attpåtil alene på skitur, framfor å prioritere familien i helgene.

Men er bildet så svart-hvitt? Mor sliter åpenbart med mye dårlig samvittighet, tydeliggjort ved den store overraskelsespresangen hun har med seg hjem.

Lite banebrytende
Voksne lesere kan tolke illustrasjonene som en kommentar til tematikken. De går stort sett i svart-hvitt, men med én sterk farge i hvert oppslag. Det er stilfullt og enkelt. Få, men sterke farger og kontraster er for øvrig klassisk Yokoland, det samme er de litt naive tusjtegningene.

Kan Tårnfrid være ei god mor?

Teksten er poetisk, med nokså uregelmessige rim som sørger for stadige brudd i leserytmen. Vi tvinges til å stoppe opp og tenke - men over hva?

Boka trigger ingen spørsmål som ikke har blitt stilt før. En mor med karriere er lite banebrytende i 2012. Men blant de minste er ikke temaer som tidsklemme og kjønnsroller like gjennomdiskuterte, og boka kan fungere godt som pedagogisk utgangspunkt for samtale.

Jeg skulle bare ønske at motivet var mer spenstig enn en Tårnfrid-klisjé med høye hæler og mobiltelefon.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 05.11.2012.

SAMVITTIGHETSNAGET MOR: Illustrasjon: Thomas Nordby.
SAMVITTIGHETSNAGET MOR: Illustrasjon: Thomas Nordby. Vis mer