Kan Tårnfrid være ei god mor?

Mamma i tidsklemma i ny barnebok.

KARRIEREKVINNEHARSELAS er ikke noe nytt, ifølge vår anmelder. Her representert ved Otto Jespersens legendariske karakter «Tårnfrid» fra programmet «OJ - fremad i alle retninger». Foto: NRK
KARRIEREKVINNEHARSELAS er ikke noe nytt, ifølge vår anmelder. Her representert ved Otto Jespersens legendariske karakter «Tårnfrid» fra programmet «OJ - fremad i alle retninger». Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Kven er snillast av far og mor?» er den ladede tittelen på Inger Bråtveits første barnebok. Når den også kommer ut på et forlag som ikke pleier å utgi barnebøker, og er illustrert av Thomas Nordby fra det prisbelønte designkollektivet Yokoland, forventer vi noe spesielt.

Men boka er ikke fullt så spennende som tittelen.

Karrierekvinne Knut ligger på sykehus og savner mor, som er på konferanse i Finland. Vi forstår at familien har snudd på det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret — far er omsorgsperson, mens mor er stressa karrierekvinne. Hun drar attpåtil alene på skitur, framfor å prioritere familien i helgene.

Men er bildet så svart-hvitt? Mor sliter åpenbart med mye dårlig samvittighet, tydeliggjort ved den store overraskelsespresangen hun har med seg hjem.

Lite banebrytende Voksne lesere kan tolke illustrasjonene som en kommentar til tematikken. De går stort sett i svart-hvitt, men med én sterk farge i hvert oppslag. Det er stilfullt og enkelt. Få, men sterke farger og kontraster er for øvrig klassisk Yokoland, det samme er de litt naive tusjtegningene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer