DEBATT

Kan terrorister «kureres»?

Målgruppen for vårt arbeid for å styrke en moralsk, intellektuell og politisk beredskap for demokratiet - intellektuell ærlighet - er alle studenter.

FORSVAR AV DEMOKRATIET: «I denne debatten er det viktig å skille mellom Anders Behring Breiviks rettigheter som innsatt og hva Universitetet bør gjøre for å bygge opp et intellektuelt og moralsk forsvar for demokratiet, dets dannelsesansvar, om man vil», skriver professor Bernt Hagtvet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORSVAR AV DEMOKRATIET: «I denne debatten er det viktig å skille mellom Anders Behring Breiviks rettigheter som innsatt og hva Universitetet bør gjøre for å bygge opp et intellektuelt og moralsk forsvar for demokratiet, dets dannelsesansvar, om man vil», skriver professor Bernt Hagtvet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en ellers nyansert og interessant kronikk 13.9 framfører Svein Østerud noen synspunkter som jeg gjerne vil utdype. For det første, i denne debatten er det viktig å skille mellom Anders Behring Breiviks rettigheter som innsatt og hva Universitetet bør gjøre for å bygge opp et intellektuelt og moralsk forsvar for demokratiet, dets dannelsesansvar, om man vil. Om ABBs studierettigheter har jeg ikke uttalt meg. Disse spørsmål tilligger UiOs ansvarlige organer. Jeg noterer en viss uenighet om hvilke rettigheter ABB faktisk har.

For det andre, det er riktig at Dannelsesutvalget av 2007 ønsket å dempe ettervirkningene av den s.k. «Kvalitetsreformen» fra ti år tilbake. Den svekket dramatisk universitetenes ex.phil.-ordninger, der nettopp innføring i vitenskapelig tenkemåte, kritisk forskningsmetode, vitenskapsetikk, saklighetsnormer og tenkningens historie sto sentralt.

Østerud mener Dannelsesutvalget har koblet sammen universitetenes dannelsessoppdrag og samfunnets behandling av massemorderen. Han skriver at jeg «gjør ABB til representant for programmets målgruppe».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer