Kan tjene stort på mobilmusikk

Thor-Arne Pettersen håper å tjene millioner på et nytt system for nedlasting av musikk til mobilen. Plateindustrien har stor tro på nordmannen.

LONDON (Dagbladet): Nå kan man laste ned på mobiltelefonen 600 000 sanger og musikkstykker fra mer enn 25 000 artister. Systemet er utarbeidet av norske IT-eksperter og firmaet «the24», som har sitt hovedkvarter i Londons musikkområde i Soho.

De har utviklet et system som sikrer rettighetshaverne til musikken deres andel, og som vil redusere piratvirksomheten.

Gründeren Thor-Arne Pettersen håper på store kontrakter under plateindustriens salgsmesse i Cannes (MIDEM) denne uka, og har fått støtte av det britiske Handels- og industridepartement for å reklamere for sitt norskproduserte system i Cannes.

CD ut

-  Jeg regner med at nedlasting av musikk på pc eller mobil er morgendagens måte å kjøpe musikk på. Vi ser allerede at salget av single cd-er sterkt redusert og jeg tror cd-produksjonen vil være slutt i løpet av tre til fem år, sier Thor-Arne Pettersen.

-  Hva er fordelene med systemet deres?

-  Det kan nå brukes på nesten alle såkalte 3G-mobiler. Det er fullt mulig å dele musikk via Bluetooth, men systemet vårt sørger for at rettighetshaverne får sin rettmessige del av inntektene. Gjennom «the24»-systemet kan man få Madonnas siste plate like etter at den er offentlig tilgjengelig, man behøver ikke gå hjem og laste den ned på pc-en, sier Thor-Arne Pettersen.

Tom Bradley er lederen for MCRA, som er den engelske søsterorganisasjonen til TONO. Han er positiv til systemet.

-  Det som er mest attraktivt er at rettighetshaverne som tekstforfattere, komponister og utgivere får sin del av kaka. Musikkindustrien taper mye på piratselskapene på Internett, men nå kan denne industrien regulere nedlastingen til mobiltelefoner, takket være det norske systemet. Den aller største fordelen er at hvis man går over til et annet mobilselskap, eller mister mobilen, så kan man overføre musikken til den nye mobilen. Denne teknikken er helt ny, sier Bradley.

Samarbeider

Pettersen har siden 2004 samarbeidet med Microsoft og deres selskap MSN, han samarbeider med Sony BMG, EMI, Universal og Warner og håper på kontrakter med TV-selskaper som de kan tilby en ferdigsydd musikkpakke. Administrerende direktør i Sony/BMG i Norge, Lena Midtveit, sier at de har jobbet sammen med «the24»-selskapet i to år og mener systemet har mye for seg.

-  Vi har gitt dem alle de artistene som har akseptert tilbudet, og det er de aller fleste. Fordelen ved systemet er at unge mennesker raskt kan få tilgang til musikk raskere enn ved andre metoder.

Det er milliarder av kroner å tjene i denne virksomheten med å overføre musikk til mobiltelefonen.

Finansanalytikerne i Dhaliwal Brown regner med en bruttoomsetning på digital nedlasting på 6 milliarder dollar i 2006. Pettersens anslår at «the24»-selskapet vil få en omsetning på 35,6 millioner kroner i 2006, 126 millioner kroner i 2007 og 212 millioner kroner i 2008.

-  Hva koster dette?

-  Vi tar ca. 30 kroner pr. låt. Du får da en låt som du kan spille både på pc-en, MP3-spilleren og mobiltelefonen. Det er viktig å understreke at låten er din når du kan kjøpt den på denne måten, sier Thor-Arne Pettersen.

GULLFUGL: Thor-Arne Pettersen håper han har truffet gullfuglen ved systemet som gjør det mulig å kjøpe musikk på mobilen og tror at det er denne metoden som blir framtidas musikkhandel.