<strong>DONALDS ARV:</strong> Hvis Donald Trump trekker seg, innhyllet i konspirasjon og selvmedlidenhet, kan det skape en problematisk politisk arv. FOTO: AP/NTB Scanpix
DONALDS ARV: Hvis Donald Trump trekker seg, innhyllet i konspirasjon og selvmedlidenhet, kan det skape en problematisk politisk arv. FOTO: AP/NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Kan Trump stjele presidentvalget?

Donald Trump foreslår å utsette høstens presidentvalg. Vil han prøve seg på et mykt statskupp? Eller handler det om å kamuflere et mulig politisk og personlig nederlag?

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tidspunktet for Trumps twitter-melding om valget var neppe tilfeldig. Han har alltid forstått tryllekunstnernes viktigste metode: Flytt oppmerksomheten så jukset blir oversett. Denne dagen var behovet for avledning akutt. Ferske økonomiske rapporter viste det største kvartalsvise fallet (9,5 prosent) i brutto nasjonalprodukt (BNP) siden krakket i 1929. En kjempe fra kampen om borgerrettigheter for afro-merikanere, John Lewis, ble begravet med to tidligere presidenter tilstede (Clinton og Bush jr.). Tallene fra koronaens dødsmarker hadde nettopp passert 150 000. Og Joe Biden ledet overlegent på alle meningsmålinger.

LANGER UT: Under sin minnetale under begravelsen til John Lewis torsdag 30. juli, benyttet Obama anledningen til å kritisere Trump. Video: AP Vis mer

I en slik situasjon er det et gammelt politisk triks å kaste inn saker som påvirker medienes oppmerksomhet og prioriteringer. Her lyktes Trump bare måtelig. Først og fremst fordi han verken har fullmakter eller lovgrunnlag for å utsette valget. Den amerikanske grunnloven og føderale lover har klare bestemmelser om når presidentvalg skal gjennomføres, og når et eventuelt maktskifte skal skje. Selv i det lydige og kuede republikanske partiet fant presidenten liten støtte. Å utfordre konstitusjonen er en handling amerikanske politikere helst vil unngå.

Med et slikt bakteppe kan vi avskrive Trumps utspill som et av mange uten særlig konsekvens. Han strør jo nye utspill ut av ermet som en dreven falskspiller. Likevel kan det lønne seg å vurdere noen andre, mulige forklaringer.

Det mest alvorlige er at Trump i lengre tid har sådd tvil om han vil respektere utfallet av høstens valg, og trekke seg tilbake hvis han taper. I twitter-meldingen gjentar han påstanden om at postvalg vil føre til omfattende valgfusk. På en pressekonferanse natt til fredag (norsk tid) utdypet han dette og advarte om at det nærmest er sikkert at et slikt valg ikke vil være legitimt, og kan bli omstøtt etter tre måneder.

Sammen med andre utspill peker dette mot en strategi som skal undergrave valgets troverdighet og legitimitet. Hvis det blir knapp eller uklar margin mellom Trump og Biden, oppstår muligheter for å «stjele» eller diskreditere valget. Rettslige prosesser om valget i enkelt stater kan påvirke resultatet. Det var det som skjedde da USAs høyesterett i 2000 måtte ta stilling til om Al Gore eller George W. Bush vant valget i Florida, og dermed ble USAs neste president.

Det er en rekke foruroligende trekk ved Donald Trumps handlinger og utspill den siste tida. Bruken av paramilitære styrker mot demonstranter i Portland, Oregon er et av dem. Presidenten prøver kontinuerlig å skape inntrykk av at det foregår et opprør mot myndighetene ledet av anarkister og andre ytterliggående aktivister på venstrefløyen. Han har også brukt rene militære styrker i markeringen av denne oppdiktede faren.

Den mest sannsynlige forklaringen på alle disse manøvrene er behovet for å kamuflere et sannsynlig nederlag i det kommende valget. Trump stempler allerede nå et valg med poststemmer som svindel. Det legger grunnlag for å hevde at et nederlag i virkeligheten skyldes en konspirasjon rettet mot den sittende presidenten. En slik konstruksjon stemmer helt med et grunnleggende trekk ved Trump: Avskrive ethvert ansvar for det som går feil. Gi andre skylda.

Hvis Donald Trump trekker seg, innhyllet i konspirasjon og selvmedlidenhet, kan det skape en problematisk politisk arv. Trump har særlig appellert til amerikanere som har et særdeles negativt, ofte hatefullt, forhold til den føderale statsmakten og politikerne i Washington. En konspirasjonsteori knyttet til Trumps fall, vil finne fruktbar grobunn i disse gruppene.

Den dype splittelsen i det amerikanske folket som Trump har gjort alt for å forsterke, vil derfor ikke forsvinne. Kløften vil utvides, enten Donald Trump vinner valget eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer