Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Lightning Process og ME

Kan være livsendrende

Selv lå jeg seks år helt urørlig i en seng. I et fullstendig mørkt rom. Med sondenæring. Uten krefter til å kunne si et ord eller bevege en arm. I dag er jeg en frisk fjellklatrer.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Lightning Process er verken terapi eller behandling for noen form for sykdom, det er rett og slett et selvhjelpskurs for personer som ønsker økt innflytelse på egen tilstand og helse, skriver Jan Even Ramstad. Foto: Privat
SVARER PÅ KRITIKKEN: Lightning Process er verken terapi eller behandling for noen form for sykdom, det er rett og slett et selvhjelpskurs for personer som ønsker økt innflytelse på egen tilstand og helse, skriver Jan Even Ramstad. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Benedikte Monrad-Krohn skriver at hun kjenner ME-pasienter som er blitt friske av Lightning Process. Det er veldig gledelig! Hun løfter også frem at en forskningsleder på Folkehelseinstituttet kaller kurset en «viktig behandling for ME-syke».

Som tidligere pleiepasient kan jeg si meg hjertens enig: LP-kurset kan være livsendrende.

Monrad-Krohn sier at hun også kjenner til ME-pasienter som har andre erfaringer, og bruker ordet «ødelagt» når hun forteller om deltakere som har opplevd en følelse av nederlag, skyld og skam.

Det er trist å høre at noen opplever skyld og skam for ikke å lykkes. Vi skulle gjerne sett at absolutt alle som deltok på kurset klarte å oppnå, og vedlikeholde, de endringene som mange av oss har erfart på kurs.

Fenomenet Monrad-Krohn beskriver kan samsvare med det som omtales som «negative effekter» etter psykologisk behandling. Studier viser at fenomenet slett ikke er uvanlig, og hele 5-15 prosent av alle som oppsøker psykolog kan få en følelse av stress, bekymring, nedstemthet, søvnproblemer eller liknende. Og det er kanskje ikke så rart når man berører et felt som egne tanker og følelser.

Det virker derfor naturlig å tenke at dette også kan skje for noen i etterkant av deltakelse på et mentalt treningsprogram som Lightning Process. For å forebygge for dette, og ta så godt vare på deltakerne som vi kan, har vi derfor inkludert mye oppfølging i etterkant av kurset.

Det er forøvrig viktig å gjenta at Lightning Process verken er terapi eller behandling for noen form for sykdom, det er rett og slett et selvhjelpskurs for personer som ønsker økt innflytelse på egen tilstand og helse, og å tilegne seg kunnskap om samspillet mellom hode og kropp.

For noen av oss er dette livsomveltende i den grad at vi har gått fra et liv med alle begrensninger til et liv med alle muligheter. Selv lå jeg seks år helt urørlig i en seng. I et fullstendig mørkt rom. Med sondenæring. Uten krefter til å kunne si et ord eller bevege en arm. I dag er jeg en frisk fjellklatrer.

Men vi kan ikke forvente at alle har nøyaktig samme effekt av kurset. Det er ulike personer, med ulike historier, ulike rammebetingelser, ulike ressurser, ulike personligheter og ulike erfaringer og utfordringer som deltar på kurset.

På Lightning Process-kurs i Norge er det gjennomført en evaluering av alle deltakerne over et gitt tidsrom; ett helt kalenderår. Totalt 226 personer hadde deltatt på kurset hos to instruktører og hele 196 personer besvarte undersøkelsen, der 4 av 5 hadde oppgitt ME som diagnose.

9 av 10 kursdeltakere rapporterte om økt livskvalitet, økt aktivitet og økt skole/arbeidsdeltakelse, samt redusert hvilebehov både etter 4 måneder og ett år etter deltakelse. Hele 9 av 10 fortsatte å anbefale kurset til andre.

I etterkant er det utført to kvalitative studier. Den ene studien så på ungdom med CFS/ME, der 7 av 9 fortalte om bedring eller tilfriskning, mens to erfarte ingen effekt, og en hadde det verre på grunn av skyldfølelse.

Den andre kvalitative studien så på de ulike erfaringene til deltakerne, og hva det var som skilte de som hadde effekt av kurset og de som ikke hadde det.

Det var tre områder som skilte opplevelsene til deltakerne: De som hadde utbytte av kurset hadde fått en aha-opplevelse, de hadde fått til å bruke metodene og de hadde hatt tillit til instruktøren. De som ikke hadde utbytte hadde ikke erfart noe av dette.

Det er også utført en randomisert kontrollert studie på ungdom med CFS/ME. Den er som alle andre studier på psykologiske metoder på CFS/ME forsøkt «plukket fra hverandre», men faktum er fortsatt følgende; den viste signifikante positive endringer på alle målte parametre. Viktigst av alt: det ble ikke rapportert om noen alvorlige bivirkninger.

Vi ønsker derfor mer forskning velkommen!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!