ANTI-KORRUPSJON: Kina lanseres med jevne mellomrom kampanjer mot det utbredte korrupsjonen i landet. Her fra en kampanje i 2007. Foto: AFP / NTB Scanpic
ANTI-KORRUPSJON: Kina lanseres med jevne mellomrom kampanjer mot det utbredte korrupsjonen i landet. Her fra en kampanje i 2007. Foto: AFP / NTB ScanpicVis mer

Kan vente straff i himmelen

Korrupte kinesere jages i utlandet. Etterlyses med fullt navn og bilde.

Kampen mot korrupte politikere og forretningsfolk er blitt kraftig skjerpet i Kina de siste dagene etter at myndighetene lanserte en kampanje kalt «Himmelnett». Navnet henspiller på et gammel ordtak som sier at en skyldig person aldri kan unnslippet himmelenes nett.

Anti-korrupsjonskampanjen er en oppfølger til fjorårets «Revejakt 2014». Begge kampanjene har som mål å finne korrupsjonsmistenkte som har unnsluppet de kinesiske myndighetene ved å emigrere til utlandet. Fra juli til desember i fjor skal revejakta ha oppsport og hentet hjem 680 flyktninger, ifølge China Daily.

Kineserne har en hang til å bruke dyremetaforer i korrupsjonsjakta. President Xi Jinping har snakket i flere sammenhenger om å vifte bort fluer - de småkorrupte - og fange tigre, de største byttene. Å jakte på rever har åpenbart ikke vært innbringende nok, ettersom myndighetene nå påkaller himmelske makter.

Operasjon «Himmelnett» gikk før helga ut med etterlysningsplakater over 100 «most wanted» eksilkinesere. De er etterlyst med fullt navn og bilde. Det er anslått at 40 av dem skal ha søkt tilflukt i USA. 26 skal være i Canada og 20 i New Zealand. Andre populære tilfluktsteder er Australia, Thailand og Singapore. Problemet er at Kina ikke har utleveringsavtaler med de hyppigst brukte gjemmestedene. Ettersom landet både praktiserer dødsstraff og er kjent for å bruke tortur, er det flere land som ikke vil utlevere fanger til Kina.

Det er et eksklusivt galleri av rikinger som står på kinesernes ønskeliste. En av dem kalles «Lord Ringetone» fordi han var sjef for China Mobile's musikk- og ringetonebusiness i Sichuan-provinsen. Han befinner seg nå i Canada. En annen er en toppsjef for en bank i Guangzhou som skal ha utstedt illegale lån for mer enn 1,6 milliarder dollar mellom 2005 og 2007. Året etter forsvant han fra Kina, mest sannsynlig til Singapore eller USA.

Den eksklusive lista teller korrupte folk fra både politiet, bankvesenet og industrien. En tidligere historieprofessor er også etterlyst. Det samme gjelder tidligere ansatte i Kinas statskontrollerte nyhetsmedier. 23 av de 100 er kvinner. Den mest kjente av dem heter Yang Xiuzhu, offentlig ansatt i eiendomsforvaltning i Zhejiang-provinsen. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua hadde hun opparbeidet verdier tilsvarende 250 millioner kroner før hun flyktet til USA i 2003. Familien hennes skal ha kjøpt en fem-etasjes bygning på Manhattan for fem millioner dollar i 1995.

De etterlyste kan ikke føle seg trygge selv om USA ikke har noen utleveringsavtale med Kina. Mange av dem har fått oppholdstillatelse på falske premisser og risikerer utvisning hvis det blir dokumentert. Ifølge China Daily har det amerikanske justisdepartementet tatt ut tiltale mot den tidligere sjefen for Kinas statlige kornreserve-selskap. Både han og hans ekskone er mistenkt for å ha overført flere hundre millioner kinesiske yuan illegalt til USA og for å ha brukt falske papirer til visumsøknader.

Om Kina ikke klarer å få alle de 100 storfiskene i garnet, regner myndighetene med at den internasjonale rekkevidden i etterlysningskampanjen i det minste vil ha en psykologisk effekt både på de etterlyste og på andre potensielle langfingrede og pengevaskere. Dimensjonen på «Himmelnett» er avskrekkende i seg selv. Kinas kommunistpartis diverse underavdelinger samarbeider her med både justismyndighetene, sentralbanken og utenrikstjenesten for å tette alle smutthull i systemet. Verken fluer, rever eller tigre skal føle seg trygge.