LEDIG FJELLHALL: Under Holmenkollbakken ligger det et svært fjellanlegg, på fire etasjer og 4000 kvadratmeter. Da Forsvarskommando Sør-Norge flyttet til Stavanger overtok Oslo kommune anlegget, og deretter har det stått tomt i fem år, skriver Ivar Johansen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
LEDIG FJELLHALL: Under Holmenkollbakken ligger det et svært fjellanlegg, på fire etasjer og 4000 kvadratmeter. Da Forsvarskommando Sør-Norge flyttet til Stavanger overtok Oslo kommune anlegget, og deretter har det stått tomt i fem år, skriver Ivar Johansen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Debatt: Ledige lokaler

Kan vi gi bort ei fotballtomt til en krone må vi da kunne avhende fjellanlegg til idérike entreprenører

Mange av Oslo bys forlatte fjellanlegg kunne vært benyttet til samfunnsnyttige formål.

Meninger

For noen dager siden vedtok Oslo bystyre å selge kommunens gamle krigshovedkvarter. For en gammel fredsaktivist og antimilitarist er det alltid gledelig når vi kvitter oss med krigshovedkvarterer. Også selv om dette salget mest er en erkjennelse av at en mulig krig i vår tid vil bli gjennomført på en helt annen måte enn krig for 50 år siden. Krigshovedkvarteret var utdatert og fraflyttet.

Men det bringer meg over i at vi rundt om i Oslo by har en rekke forlatte fjellanlegg, hvor mange av dem kunne vært benyttet til samfunnsnyttige formål. Under Holmenkollbakken ligger det for eksempel et svært fjellanlegg – fire etasjer og 4000 kvadratmeter. Forsvarskommando Sør-Norge holdt til der i sin tid. Da de flyttet til Stavanger overtok Oslo kommune anlegget, og deretter har det stått tomt i fem år. Og tomme fjellanlegg resulterer i råte, sopp og forfall. Kommunen mener at fjellanlegget verken er mulig å få solgt eller leid bort. Ja vel, sier jeg da. Gi det bort gratis til driftige og fantasirike folk som kan få noe konstruktivt ut av det. Kan vi gi bort ei fotballtomt til en krone må vi da tilsvarende kunne avhende fjellanlegg til idérike entreprenører som bokstavelig talt eventuelt kan skape gull av gråstein.

Kommunen ligger i forhandlinger med staten, ved Direktoratet for sivilt beredskap, om å overta 13 fjellanlegg, tidligere tilfluktsrom. Ett av dem, kalt Caven, ligger under Kampen park på Tøyen. Vårt Oslo skrev om det for en stund siden. Rockabillyklubben Razorback hadde tilhold her i mange år.

Arkitektene Ann-Sofie Indgul og Aina Sand Telhaug tok tak i utfordringen. Hva kan disse fjellhallene brukes til i dag? Disse mørke, rå og mystiske rommene. Kunne de i det hele tatt brukes, eller var det like greit å mure igjen inngangene. Klart de kan brukes. Hva med Kampen curlinghall? Eller en scene for performance og konserter, eller en kinosal, eller en svømmehall, sykkelverksted, hobbyrom til utleie, ølbryggeri, øvingslokaler for lokale band?

De samlet seg om et forslag, som de ga navnet Kampen kulturbryggeri. Tanken bak ølbryggeri er at her kan hobbybryggere komme for å brygge sitt eget øl, mens utstyret kan være felles. Matproduksjon, fermentering er også virksomheter som vil passe inn i disse rammene.

Eksempelet viser at fellesskapet – kommune eller stat – ikke bare kan la disse fjellhallene stå der, ubenyttet. Overlat dem til folk som har ideer, kompetanse og ressurser til å fylle fjellanleggene med spennende aktivitet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.