«Kan vi kanskje henrette denne mannen?»

Svensk journalist ble drapstruet etter kronikk om kvinneidealet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Robert Aschberg fortsetter sin jakt på svenske netthatere i TV3-programmet «Trolljegerne» - som har engasjert og forarget både norske og svenske tv-seere. Her oppsøker han og konfronterer de anonyme nett-trollene  - for åpent kamera.

I mandagens program får vi se hvordan en kronikk om det syltynne kvinneidealet utløste et ras av reaksjoner - og drapstrusler mot journalisten.

Vant til kritikk - Det ble veldig stor oppstandelse, både i andre aviser og på sosiale medier. Det var merkelig å lese at jeg burde ta livet av meg selv eller at jeg burde skytes. Det synes jeg er en merkelig reaksjon på en kronikk, som i utgangspunktet var lite kontroversiell, sier  journalist Karl-Johan Karlsson til Dagbladet.

Karlsson forteller at han som journalist er vant til å få både reaksjoner og kritikk, og derfor ikke lot seg skremme, men står fram i programmet fordi han frykter at hatytringer skal få lov å kneble den offentlige debatten.

- Jeg tåler dette, jeg er vant til kritikk, men andre kan bli redde og slutte å skrive etter liknende reaksjoner, sier Karlsson i programmet.

Ville skape debatt Han valgte å ikke anmelde truslene, og ble heller ikke redd - men overrasket over de voldsomme meningene.

I kronikken «så syke er unge jenters drømmer» skriver Karlsson om hvor sykt han mener dagens radmagre kvinneideal er, og at «forskning viser at menn snarere foretrekker smale midjer kombinert med brede hofter, med andre ord jenter med former».
Det er dette som har fått det til å renne over i kommentarfelter og på sosiale medier, der mange mener Karlsson selv gjør det han kritiserer i kronikken, nemlig forteller kvinner hvordan de skal se ut.

- Jeg vet at dette er et ømtålig tema, og jeg tenkte nok at det kunne bli debatt, kanskje en bra debatt, men den sporet helt av, sier han.

En av tilbakemeldingene lyder: «Forskning viser at noen burde slå deg i hodet med en badevekt og kvele deg med et målebånd.»

Forsvarer konfrontasjon Karlsson forteller at tilbakemeldingene var både anonyme og ikke anonyme - de fleste fra unge jenter.

- De verste, som inneholdt nærmest trusler, var anonyme. Mye foregikk dessuten på twitter og på andres kontoer på sosiale medier. Jeg svarer av prinsipp på all kritikk, og svarte de som tok kontakt med meg direkte. Dessuten tok Robert Aschberg kontakt med noen av de verste, sier journalisten.

- Hva tenker du om det å konfrontere folk for åpent kamera, slik det gjøres i «Trolljegerne»?

- Jeg synes det Aschberg gjør er bra. Men det må alltid gjøres en overveining i forkant siden ingen av disse er offentlige personer. Det må bero på graden av trusler, og frekvensen. Men jeg mener de som skriver flere tusen hatmeldinger og dermed er anonyme opinionsbyggere må regne med å bli avslørt, sier Karlsson.

SKYT DEG SELV: Karlsson fikk både anonyme og ikke-anonyme meldinger etter artikkelen sin. De verste var anonyme. Foto: TV3
SKYT DEG SELV: Karlsson fikk både anonyme og ikke-anonyme meldinger etter artikkelen sin. De verste var anonyme. Foto: TV3 Vis mer

I Trolljegerne er flere av netthaterne anonymiserte.

Les også: Slik avslørte de nett-trollene

-Kan ødelegge en hel generasjon At journalister er utsatt for hets og netthat er ingen nyhet. Dagbladets Marie Simonsen fortalte, sammen med en rekke andre norske kjente kvinner i Dagbladet i forrige uke hvordan de opplever å bli hetset på nett. Her sier tidligere SP-politiker Sandra Borc at hun er redd netthetsen er i ferd med å ødelegge en generasjon.

I helga har det også vært en stor konferanse i Malmø, Nordisk Forum, der et av hovedtemaene er vold, trakassering og hatefulle ytringer mot kvinner.

Dagbladet måtte selv stenge kommentarfeltet på grunn av hatefulle ytringer etter den første saken der vi omtalte tv-programmet.

SKAPT DEBATT: Programleder Robert Aschberg har identifisert og konfrontert svenske nett-troll i beste sendetid på tv. Foto: TV3
SKAPT DEBATT: Programleder Robert Aschberg har identifisert og konfrontert svenske nett-troll i beste sendetid på tv. Foto: TV3 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer