Kan vi manipulere fram forelskelse?

Testet ut 20 år gammel teori, resultatet fascinerer.

(Dagbladet): Forelskelse forbindes ofte med noe mystisk og ukontrollerbart.

Forskere har likevel i årevis forsøkt å finne ut av om vi kan fremkalle denne overveldende følelsen i andre og oss selv ved hjelp av ulike metoder. 

Skapte forelskelse i laboratoriet Amerikaneren Arthur Aron var en av dem som, i sitt laboratorium, klarte å få to vilt fremmede mennesker til å forelske seg i hverandre.
 
Metoden han brukte var «The Experimental Generation of Interpersonal Closeness» som kan oversettes med noe som «Eksperimentell generering av mellommenneskelig nærhet». 

Uansett. Det hele gikk ut på at deltakere ble plassert parvis på hver sin stol i et laboratorium. Der skulle de stille hverandre 36 spørsmål som gradvis ble mer og mer personlige. 

Deretter skulle parene stirre hverandre inn i øynene i hele fire minutter. På denne måten skulle de vise sårbarhet og føle nærhet og tilhørighet til hverandre etter bare én time sammen. 

- Kan ikke la være å se hverandre igjen Det amerikanske videoproduksjonsselskapet «Soul Pancake» har testet ut den siste delen av eksperimentet i videoen som du kan se over. 

Deltakerne her består av allerede etablerte par i alle aldre, samt et par som aldri har møtt hverandre før. 

Og resultatet er slående. 

- Jeg føler at vi ikke kan la være å se hverandre igjen, sier den mannlige, single deltakeren til kvinnen han møtte for bare ti minutter siden, etter de har sett hverandre i øynene i fire nervepirrende minutter. 

- Jeg føler at vi kan gå ut herfra nå og ta en drink, svarer kvinnen som nå ser ut til å se på mannen foran seg med helt nye øyne. 

- Får meg til å forstå hvor mye du betyr for meg For de allerede etablerte parene så stirreeksperimentet også ut til å ha sin magiske virkning. 

FØRSTE GANG PÅ 55 ÅR: - I vårt 55 år gamle ekteskap har vi aldri sett hverandre i øynene på denne måten, sier kvinnen i eksperimentet. Foto: Soul Pancake
FØRSTE GANG PÅ 55 ÅR: - I vårt 55 år gamle ekteskap har vi aldri sett hverandre i øynene på denne måten, sier kvinnen i eksperimentet. Foto: Soul Pancake Vis mer

To av deltakerne hadde vært gift i 55 år og var i forkant noe skeptiske til å delta i eksperimentet. Men etter de fire, lange minuttene hadde passert var de ikke i tvil om at opplevelsen hadde vært overveldende positiv.  

- Det føles rart, i løpet av 55 år med ekteskap har vi aldri sett hverandre inn i øynene på denne måten, sier kvinnen til mannen sin. 

- Når jeg ser deg inn i øynene på denne måten slår det meg hvor mye jeg trenger deg, og hvor mye du betyr for meg. Jeg kunne ikke ha sett for meg å være sammen med noen andre, svarer han tilbake. 

Hele eksperimentet er vedlagt nedenfor for den som vil teste og se selv.