Kan vi manipulere fram forelskelse?

Testet ut 20 år gammel teori, resultatet fascinerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forelskelse forbindes ofte med noe mystisk og ukontrollerbart.

Forskere har likevel i årevis forsøkt å finne ut av om vi kan fremkalle denne overveldende følelsen i andre og oss selv ved hjelp av ulike metoder. 

Skapte forelskelse i laboratoriet Amerikaneren Arthur Aron var en av dem som, i sitt laboratorium, klarte å få to vilt fremmede mennesker til å forelske seg i hverandre.  Metoden han brukte var «The Experimental Generation of Interpersonal Closeness» som kan oversettes med noe som «Eksperimentell generering av mellommenneskelig nærhet». 

Uansett. Det hele gikk ut på at deltakere ble plassert parvis på hver sin stol i et laboratorium. Der skulle de stille hverandre 36 spørsmål som gradvis ble mer og mer personlige. 

Deretter skulle parene stirre hverandre inn i øynene i hele fire minutter. På denne måten skulle de vise sårbarhet og føle nærhet og tilhørighet til hverandre etter bare én time sammen. 

- Kan ikke la være å se hverandre igjen Det amerikanske videoproduksjonsselskapet «Soul Pancake» har testet ut den siste delen av eksperimentet i videoen som du kan se over. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer