«Kan vi snakke litt om fisk?»

Den finske kultregissøren Aki Kaurismäki (45) får topp kritikk for filmen «Mannen uten minne». - Gå og se den, så blir jeg kanskje rik, sier Aki, som heller vil på fisketur enn å snakke om filmen.

Han var sørpe full da filmen ble presentert under Cannes-festivalen tidligere i år. Han skjelte ut journalistene og kastet mobiltelefonen i veggen under en pressekonferanse.

Den kan ikke ha gått helt i stykker, men forklarer kanskje hvorfor en groggy Aki Kaurismäki knapt kan høres i den andre enden av mobiltelefonen, langt inne fra de dype finske skoger. Klokka er 12 på formiddagen.

Aki bor halve året i Finland, vinteren tilbringes i huset i Portugal.

- Sorry, jeg har ikke fått i meg nok kaffe, hoster Aki, som snart skal ut på fisketur. Det er det han helst vil prate om.

- Optimistisk

Vi prøver oss likevel litt i forhold til den nye filmen:

- «Mannen uten minne» er litt mer optimistisk. Den forrige filmen var jo uten lyd, men jeg fant ut at jeg ikke kunne fortsette sånn. Det ville endt med at jeg til slutt fjernet bildene også, og da er det jo ingen film. Men jeg vil ikke si noe mer, alt man trenger å vite ligger i den. Kan vi ikke snakke litt om fisk?

- Hva slags fisk?

- Laks er bra. Ellers er det vel de samme sortene her som hos dere, bortsett fra at vi ikke har torsk.

- Stang eller garn?

- Stang. Abu Garcia-utstyr.

Røyker 70 om dagen

Med «Mannen uten minne» har Aki Kaurismäki fått snøret i bånn hos kritikere overalt.

Aki Kaurismäki

  • Født 4. april 1957, Orimattila, Finland.
  • Har laget et tjuetall filmer og tv-serier siden debuten i 1981.
  • Ble tildelt juryens grand prix under Cannes filmfestival tidligere i år for «Mannen uten minne».
  • Han regnes for å ha holdt filmhistoriens korteste takketale da han fikk prisen: «Først synes jeg at jeg skal takke meg selv, og så juryen,» sa Kaurismäki før han forsvant.
  • «Mannen uten minne» er den andre filmen i en trilogi om Finland.

Han ble hedret i Cannes. Kati Outinen, som har den ene hovedrollen i filmen, fikk prisen som beste skuespillerinne i Cannes. Torsdag ble filmen vist under filmfestivalen i Haugesund, fredag hadde den kinopremiere. Dagbladets anmelder ga filmen en sekser. Men Aki orket ikke reise til Haugesund.

Det er røykeforbud på fly, og det er noe dritt:

- Jeg klarer det ikke. Jeg røyker rundt 70 sigaretter om dagen, avhengig av om jeg fisker eller ikke. Jeg orker ikke reise på festivaler på grunn av røykeforbudet. Jeg må en tur til New York i høst, men jeg liker det ikke. Det har jo blitt et «No Smoking Country».

Gammel og lat

Det forklarer også hvorfor han alltid kjører bil til Portugal om vinteren. Synet av en konstant røykende Aki Kaurismäki og hans tre hunder i en Cadillac på vei gjennom Europa høres ut som en road-movie han selv kunne regissert. Men nå kommer det ikke mer film fra Aki på en stund.

- Jeg er gammel og lat.

- Du er bare 45.

- Ja, nettopp. Før lagde jeg to- tre filmer i året. Det orker jeg ikke lenger. Det kommer ikke noen ny film fra meg igjen før tidligst i 2004.

- Du fortsetter å lage film?

- Jeg kan ikke så mye annet. Jo, jeg kunne godt jobbe som bygningsarbeider. Det gjorde jeg før, for lenge siden. Jeg liker å jobbe. Hvis jeg må.

MINNE FRA CANNES: Hovedrolleinnehaver Markku Peltola (t.v.) i «Mannen uten minne» og Aki Kaurismäki under filmfestivalen i Cannes i mai i år. Nå har Aki ferie i de finske skoger, hvor han fisker og røyker hele tida.