KOMMENTARER

Holberg-prisen:

Kan vi være fri uten å ødelegge for oss selv?

Det er en gåte årets vinner av Holberg-prisen, Harvard-professor Cass Sunstein, har forsøkt å plukke opp.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Det er ikke hver dag forskere får glødende introduksjoner av fordums verdensledere. Men da jurist, Harvard-professor og Holberg-prisvinner Cass Sunstein i går inntok podiet i aulaen i Universitetet i Bergen, for å holde sin Holberg-forelesning, ble han introdusert av Barack Obama, i en snutt innspilt for anledningen. De to har jobbet sammen på universitetet i Chicago, da begge var akademikere, og i Obamas hvite hus, der Sunstein var sjef for kontoret for informasjon og regulering.

Det er i alle fall ikke hver dag forskere, etter å ha blitt introdusert av verdensledere, snakker med begeistring om noe så lite som en dult. Men Sunsteins dult er ikke hvilken som helst dult. Både i Bergen, i boken «Nudge» fra 2008 og ved andre anledninger har han snakket om dulten som noe som kan bøte på dette evinnelige problemet med personlig frihet, nemlig at folk har det med å bruke friheten sin til å gjøre valg som skader dem i det lange løp, og som gjør at de ikke oppnår det de ønsker å oppnå.

Som forsker og som politisk operatør har Sunstein ønsket å løse denne floken: Å ivareta personlig handlefrihet og samtidig sørge for at folk ikke går seg vill i forsøket på å legge opp sine egne liv. I Bergen pekte han på at friheten har i seg et navigasjonsproblem. Vi vet kanskje hvor vi vil, men vi vet ikke alltid hvordan vi skal komme oss dit. Og navigasjonsutstyret er ujevnt fordelt: En som er født inn i ressurssterke omgivelser, trenger for det meste kun å holde stø kurs for at det skal gå bra, mens en fattig person som holder stø kurs, vil forbli på et uheldig spor. Den som mener fattige bør ta større ansvar for livet sitt, glemmer at det krever større anstrengelse av dem enn av andre. I tillegg kommer det velkjente problemet med selvkontroll; at vi har en lei tendens til å prioritere øyeblikkets gleder fremfor å bygge et grunnlag for gevinst om ti år. Sunstein hevder at selv om dette er forskjellige problemer, kan samfunnet tilby samme botemiddel, nemlig å legge bedre til rette for at folk gjør valg som faller bedre ut for dem selv i det lange løp — uten å overstyre enkeltmenneskets rett til å velge destinasjon. Hverdagseksempler på dultende hjelpemidler er nettbanken som gjør automatiske trekk til boliglånet og GPS’en som foreslår at du svinger til venstre om hundre meter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer