Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan vinne en million - for andre gang

Svenskene elsker den norske filmskaperen Hisham Zaman.

(Dagbladet): I fjor stakk regissør Hisham Zaman (38) av med selveste storprisen under filmfestivalen i Gøteborg - den såkalte Dragon Award, som det følger en million svenske kroner med.

Zaman fikk prisen for filmen «Før snøen faller», og allerede i år er han aktuell med en ny film, «Brev til kongen», som har premiere 17. januar.

Nå er også den nominert til Dragon Award.

Sterke konkurrenter - Det hadde selvsagt vært en stor ære å vinne prisen for andre gang. Men det skal være sagt at den kjemper blant mange gode filmer. Det viktigste for meg er hva denne prisen representerer. Filmer med originale og ærlige visjoner som ser forbi klisjeene, sier Hisham Zaman i en pressemelding.

Der «Før snøen faller» fulgte en ung kurders ferd fra den nordirakiske landsbygda til Norge, presenterer «Brev til kongen» fem asylsøkere gjennom ett døgn i Oslo. Blant skuespillerne finnes noen av de mest kjente profilene i det ikke ubetydelige tysk-kurdiske miljøet.

Historiene er bundet sammen av den 83 år gamle rollefiguren Mirza, som vil bruke dagen til å levere kong Harald et brev han har skrevet om sin situasjon. I den forbindelse har Zaman i samarbeid med Dagbladet invitert leserne til å sende avisa sine egne brev til kongen (se sidespalte).

De beste bidragene blir publisert i avisa, og skribentene invitert til kinopremieren.

Tredje gang til Norge? Regissøren har vunnet en rekke priser for sine tidligere filmer. Kortfilmen «Bawke» høstet over 40 nasjonale og internasjonale priser, «Vinterland» fra 2007 ga hovedrolleinnehaver Raouf Sarag Amandapris for beste mannelige skuespiller.

image: Kan vinne en million - for andre gang

Vinner «Brev til kongen» Dragon Award i Gøteborg blir det tredje år på rad at den går til en norsk film. I 2012 var det nemlig «Kompani Orheim» som vant.

Filmen er produsert av Alan Milligan i FilmFarms og laget uten produksjonsstøtte fra Norsk Filminsitutt.