Kan vinne ni BAFTA-priser på søndag

Men Morten Tyldum tar ikke turen til London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): Søndag kveld deler det britiske film- og tv-akademiet BAFTA ut sine årlige priser.

Norske Morten Tyldums film «The Imitation Game», som er delvis britisk-produsert og utspiller seg i London under Den andre verdenskrigen, er nominert til hele ni priser - deriblant de høythengende kategoriene «beste film» og «fremragende britisk film».

Regissøren selv befinner seg i sin nye hjemby, Los Angeles, og har derfor ikke anledning til å være tilstede på prisutdelingen i operahuset i Covent Garden, bekrefter hans assistent overfor Dagbladet.

Vurderte å chartre fly Tyldum har valgt å overvære den amerikanske regissørforeningas prisutdeling - Director's Guild Awards (DGA) - i LA istedet.

Ifølge NTB har han diskutert med andre stjerneregissører som Richard Linklater, Wes Anderson og Alejandro González Iñárritu å chartre et eget fly for å ta en snartur de 8750 kilometerne til prisutdelinga i Storbritannia.

- Vi kom fram til at vi heller vil være på DGA, ettersom det er viktigere. Å bli nominert der i gården er noe av det største, fordi det er de andre regissørene som nominerer deg. Å være kandidat til DGA føles allerede som å ha vunnet, erklærer Tyldum.

Nordmannen vil nok likevel følge nøye med på begivenhetene i London. I mange av kategoriene konkurrerer «The Imitation Game» mot de samme filmene den om to uker står opp mot i tildelingen av Oscar-priser, slik som «Grand Budapest Hotel», «Birdman», «The Theory of Everything», «Boyhood» og «Whiplash».

Pekepinn Og siden BAFTA-seremonien i 2001 ble flyttet til like før Oscar-seremonien, er den blitt regnet som en pekepinn - om enn ikke alltid like pålitelig - på hvilken vei den amerikanske motparten går. Blant annet fordi rundt en av fem av de stemmeberettigede filmbransjefolka til Oscar-prisen også stemmer i den britiske prisutdelinga.

«The Imitation Game» er nominert til åtte Oscar.

Ifølge en analyse bransjebladet Variety gjorde av de første ni prisutdelingene etter flyttinga, er det ingen garanti for at en BAFTA-pris følges opp av en Oscar. Men det er også ytterst sjelden at noen vinner Oscar uten i det minste å ha vært nominert til BAFTA.

Korrelasjonen mellom de to prisutdelingene er særlig sterk i kategorier som beste film, beste regi og beste skuespillere, og svakere i tekniske kategorier som beste manus og beste fotografi.

Tviler på prisdryss Til NTB sier Tyldum at han tviler på at det blir noe prisdryss i London, fordi han mener britene ser på den som en amerikansk film fordi Hollywood-sluggeren Harvey Weinstein som sitter på distribusjonsrettighetene i USA og driver filmens priskampanje.

- Jeg tror britene, i og med at Weinstein står bak, føler veldig mye at det er en amerikansk film. Det tror jeg ikke hjelper oss i det hele tatt - snarere tvert imot. Jeg tror de tenker at her har Hollywood kommet og «tatt» en av heltene deres og laget film om ham, sier Tyldum til NTB med henvisning til matematikeren Alan Turing (1912-1954), som «The Imitation Game» handler om.

Filmen har da også fått mer blandede anmeldelser i britisk presse enn i amerikansk.

- Selv om jeg nødig vil virke utakknemlig - vi har tross alt ni nominasjoner - har vi fått varmere mottakelse i USA. Men du vet aldri, sier Tyldum, som særlig krysser fingrene for en pris til sin hovedrolleinnehaver, benedict Cumberbatch.

Håper på Benedict - Jeg håper jo at Benedict vinner - han har iallfall fortjent det. Spørsmålet er om han har vært synlig nok, så travel som han har vært med «Sherlock»-innspilling og «Hamlet»-prøver, sier Tyldum.

Hans forrige film, Jo Nesbø-filmatiseringa «Hodejegerne» med Aksel Hennie i hovedrollen, var i 2013 den første norske filmen noensinne som var nominert til BAFTA-pris. Den konkurrerte om pris for beste utenlandske film, men tapte mot østerrikske «Amour».

Så langt i årets pris-sesong har Tyldums utbytte i forhold til de mange nominasjonene, vært heller mager. Filmen ble ikke tilgodesett med noen av Golden Globe eller Screen Actors Guild-prisene. Filmen ble imidlertid hedret med en The Scripter Award, noe som tilsier at den kan stå sterkt i manuskategorien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer