Kan Wikipedia bli mer sentral- styrt uten å miste sjela?

Nettleksikonet har voksesmerter.

STRAMMER INN: Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales og hans kolleger i Wikimedia Foundation strammer inn reglene for brukerredigering av artikler om nålevende personer i nettleksikonet. Foto: SCANPIX
STRAMMER INN: Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales og hans kolleger i Wikimedia Foundation strammer inn reglene for brukerredigering av artikler om nålevende personer i nettleksikonet. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det brukerskapte nettleksikonet Wikipedia er blitt mainstream. Nå skal reglene for redigering strammes inn. Nettets mest grensesprengende kollektive kunnskapsprosjekt går inn i en ny fase.

En wiki er betegnelsen på en nettside alle kan redigere, legge til eller fjerne innhold på, med nettopp Wikipedia som fremste eksempel. I den norske Wikipedia-artikkelen om wikier står det blant annet: Et viktig prinsipp er at hvem som helst, når som helst kan redigere sider. Derfor har heller ingen eierskap til sidene.

MON DET. Forrige uke ble det kjent at den engelskspråklige utgaven av Wikipedia vil innføre et nytt system for redaksjonell kvalitetssikring av artikler om nålevende personer. Tilfeller av feil og bevisst sabotasje som i noen grad har svekket troverdigheten til verdens bredeste, dypeste og mest aktuelle oppslagsverk, skal lukes bort. Nye artikler og endringer i gamle vil ikke bli synlige før de er godkjent av et medlem av nettleksikonets harde kjerne av erfarne, frivillige redaktører — de som kalles «byråkrater» i det norske wikipedianer-miljøet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer