Kanalkrig om barnas TV-jul

Jens Petrus Andersen og Tøfflus kommer som vanlig. NRK snur bunken av adventsfilmer og sender «Skomakergata»-suksessen for sjette gang. Men nå vil også de andre TV-kanalene ha en bit av barnas TV-jul.

I 1979 sendte NRK «Jul i Skomakergata» for første gang. Tirsdag 1. desember kommer den snakkende tøffelen Tøfflus og skomakeren Jens Petrus Andersen, for sjette gang på under tjue år!

Juleklassikeren, som er skrevet av Bjørn Rønningen, avløser fjorårets adventskalender, «Amalies jul».

NRK satser uansett på å beholde julebarne-TV-overtaket. Fra lørdag 19. desember er egenproduksjonen «Julemorgen» klar. Den går direkte fra klokka 08.00, i to og en halv time, hver morgen til over nyttår.
- Nissa Nyberget og Elisabeth Lindland er programledere, opplyser produsent, Barbro Semmingsen.

Den første timen er beregnet på de yngste. Klokka ni kommer «Fragglene» for de litt større. «Rasmus på Loffen» og BBCs «Lånerne» skal også holde på de små, slik at foreldrene får sove.

NRK sender også barne-TV på kveldstid - som vanlig.

Tegnefilm

- Vi starter julebarne-TV mandag 21. desember. Fra klokka 08.30 sender vi juletegnefilmer, ingen Disney-filmer, i halvannen time. Vår målgruppe er fra tre til 12 år. Det blir ingen voldelige tegnefilmer. Det skal være trygt å sette barna alene foran TV-en i jula, sier TV2 prosjektleder Beathe Anita Daae.

«Teletubbiene» kommer 2. juledag.
TV2 har imidlertid fått nok av adventskalender-TV for voksne. Etter braksuksessen «The Julekalender» forsøkte de å følge opp med «Julefergå», som ble en heller måtelig suksess.

Med i barnekampen

Også TVNorge vil være med på kampen om barnas jul. Det gjør de med såkalte julematineer hver dag fra og med julaften.
Det blir filmer som «Bon Voyage Charlie Brown», «Scrooge» - en familiemusikal med Albert Finney, storfilmen «Free Willy», «Adventures of Huckleberry Finn» og «Snehvit og de syv dvergene».

TV3 vil også ha en bit av julekaka.

- Julaften starter med tegne- og familiefilmer. Eventyrfilmen «Hook - kaptein Kroks hevn», med Dustin Hoffman, Robin Williams og Julia Roberts i hovedrollene, er blitt en tradisjon. Dessuten kommer «Peter og ulven», et drama med klassisk musikk som går over i animasjon, forteller Annette Franck i TV3.