Kanalkrigen

MTV skal finne sin første norske programleder. Det kan bli en tidligere Grand Prix-deltaker. Eller det kan bli «The chubby Norwegian dude with the rock n\' roll attitude».

- HVA ER DET HAN HETER? Vidar? Vegard? Han fra Topp 20?

- Du tenker på Short Cut?

- Ah, presis. Short Cuts. Vi hørte at han regnet med å få jobb hos oss. Den får han nog inte alls .

Lars Beckung (28), svensk MTV-programleder med engelskuttale fra London og en lugg fra en annen verden, sier at det hender jo, innimellom, at han følger med på NRK. Iallfall fikk han med seg at da Vegard «Short Cut» Olsen sluttet som programleder for Topp 20, så han ifølge seg selv «ingen grunn til at han ikke skulle være kvalifisert» for å gå over til MTV.

- Vi synes nok det er morsommere å finne noen som ikke er altfor kjente i Norge fra før. Utenfor Norge ville han forsåvidt være ukjent, det ville kanskje ikke blitt noe stort problem.

Lars Beckung må le litt.

- Hvis ikke han har noen europeiske fans igjen, da. Jeg forstår det sånn at det var snakk om en lååång hiphopkarriere på den der grabben.

ETTER Å HA KLART seg uten i 23 år, kunngjorde musikkanalen MTV i vinter at de søkte etter en norsk programleder, eller «VJ», som de kaller det. Riktignok skal de også ha en audition i Helsinki denne uken, men aller helst ser de at de finner en nordmann denne gangen, det er ikke sånn at de har struntat i Norge tidligere, understreker Lars Beckung, de har bare ikke helt sett det prekære behovet.

- Men nå håper vi virkelig at vi får en norsk kollega. Det er herfra mange av de beste søkerne kommer. Vi skal iallfall ikke ha noen flere... hva er det dere kaller det, svenskejævlar? Det skal vi ikke ha.

SÅ NÅ ER 14 UNGE mennesker samlet i andre etasje av Hotel Royal Christiania i Oslo. Lars Beckung og prosjektleder Magnus Karlsson har flydd inn fra Stockholm for å gjennomføre sine arbeidsintervjuer, som i motsetning til arbeidsintervjuer flest, vil bli filmet. Beckung understreker at dette ikke skal være en «Idol»-audition eller noe sånt, det synes han blir for taskigt , men jobbkandidatene skal nok testes litt. Først skal de framføre en ferdigskrevet tekst til kamera, så skal de late som om de er Hank Von Helvete og overtale resten av Turboneger-medlemmene til å spille dansebandmusikk med Lene Marlin («Vi bare fant på noe», sier Magnus Karlsson), og så skal de «intervjue» André 3000 i Outkast, som det skal vise seg at Lars Beckung ikke har det minste problem med å late som om han er.

Og hva har så disse 14 personene gjort for å komme dit de er i dag? Jo. Et par stykker har for tiden jobb som verter i TVNorges chatprogram «Mess-TV», en har vært pikkolo i «Hotel Cæsar», på audition for «Villa Medusa», siden har han vært mye ute og reist, ikke noe mer spennende enn det.

Magnus Karlsson fra MTV holder opp ett ark med navnene på dem alle sammen. Helt vanlige, norske ungdommer med vanlige, norske etternavn, mener han bestemt. Bortsett fra han ene, da. Han med kunstnernavnet.

- DETTE ER VEL IKKE helt fjernt fra hva jeg driver med nå, sier «Alfie», eller Alf Gunnar Nilsen (22) fra Trondheim, til daglig programleder for musikkshowet «Pepsi Live» på TVNorge, tidligere medlem i tv-popgruppa Cape og nummer to i fjorårets norske Melodi Grand Prix. De siste minuttene før intervjuet bruker Alfie i telefonen med strømleverandørselskapet, som ga ham en helt gigantisk strømregning for siste måned, noe som kan eller kan ikke være deres hevn etter at han sluttet i jobben som strømkonsulent for å begynne i TVNorge.

- Uff, jeg merker at jeg hater sånne auditioner litt, sier Alfie.

Vel inne hos MTV, virker det ikke sånn: Han utveksler erfaringer med Lars Beckung om Bylarm i Bergen, nevner at han møtte en svensk musiker/produsent som han har avtalt å lage noen sanger med, og som holder til, slik det har seg, i Stockholm. Så varmer han opp stemmen med å synge litt, før han introduserer Foo Fighters for seerne på perfekt engelsk. Lars Beckung sier «skitbra» og «lugnt», og så spør han om hva Alfie har gjort tidligere.

DET BLIR STILLE ET ØYEBLIKK. Så forteller Alfie at han pleide å spille i et band i Trondheim. Men så var det sånn at bandmedlemmene oppfordret ham til å melde seg på «Popstars», for å teste hvor ambisiøs han egentlig var. Så gjorde han det. Og siden ble han nummer to i Grand Prix, eller Schlager-EM, da. Han er glad han ikke vant, sier han, det var altså bare noe han ville teste ut.

- Ellers, da? Har du dj\'et noe særlig? Spilt skiver? lurer Lars Backung.

- Hehe. Bare på vorspiel og nachspiel og sånn, sier Alfie.

- Vorspiel? Nei, det forstår jeg ikke helt, sier Lars Backung, før han får forklart at det ikke er snakk om forspill innan sex , men om tiden før og etter at man er ute på byen.

- Aha, va bra, sier Lars Backung.

Etterpå sier Alfie at han lurte litt på om han skulle nevne det med Grand Prix.

- Men jeg skjemmes jo ikke over det. Jeg har fått en uvurderlig erfaring som ikke alle andre har. Så jeg tror det bare er en styrke, jeg. Om det så ikke gjør meg til den kuleste i gjengen, så har jeg kanskje en mer personlig innfallsvinkel til denne jobben.

- Og så har du altså musikere å jobbe med i Stockholm også?

- Ja, det er... jeg vet ikke hvor mye jeg kan si... nei, det der er veldig spennende, altså.

MENS ALFIE SMILENDE forsvinnner ned rulletrappa, sitter Remi Langset (22) på en barkrakk og sier at han forsåvidt kan forstå det hvis de velger han Cape-fyren, men at det i såfall vil være en enorm nedtur, siden det er han selv som er perfekt for jobben.

Remi kommer fra Narvik, driver med student-tv i Trondheim, har Queens of the Stone Age-t-skjorte, naglearmbånd og høydejusterte traktorsko med flammemotiv. En gang deltok han på audition for «Mess-TV», men har idag ingen problemer med at han ikke landet den jobben. Han føler han er akkurat hva MTV trenger, sier han, «en lubben rockefyr». Og så er det bare så mange indikasjoner på at det skal bli ham: Da de ringte fra MTV i Stockholm, satt han og hørte på Bob Hund-sangen «Det er nu det börjar». På flyet ned hit, var det to svenske flyvertinner. Og da han skulle ta flytoget fra Gardermoen, kom det en fyllik bort til ham og lurte på «om dette er toget til Sverige?»

- Det er alle disse tegnene. Enten får jeg jobben, eller så blir jeg sterkt religiøs, sier Remi Langset.

DET BLIR EN PAUSE i castingen. Den benytter Lars Beckung til å forklare at en MTV-programleder skal være en lenke mellom artister og seeere.

- Dersom man jobber i Illustrert Vitenskap, så må man elske vitenskap. Sånn er det med MTV og musikk, også, sier han.

- Men man trenger ikke alltid velge den personen som kan navnet på alle Prefab Sprout-platene. Det er ikke viktig å være popnerd. Det er viktig å like musikk på et eller annet vis.

Han er imponert over de norske kandidatene så langt, sier han, var riktig nok ikke klar over det med Alfie og Schlager-EM.

- Det virker som om han har den rette energien og entusiasmen for jobben. Og det er viktig. Så lenge man liker musikk, kan man ha vært med i såpeoperaer for min del, sier Lars Beckung.

Selv har han vært i MTV i seks år, synes fortsatt det er helt uvirkelig å kunne høre på en cd i flere timer og kalle det «jobb». Det er ikke alt han til enhver tid er like stolt over at de viser, nevner «Jackass», amerikanske sjekkeprogrammer, men så har de også det nye, nordiske programkonseptet «This is our music», som intervjuer undergrunnsmusikere og små plateselskap, til søndag handler det om Oslo og Smalltown Supersound.

- For det er viktig at MTV fortsatt blir oppfattet som en musikkanal, som noe mer enn Britney Spears, ja, som noe viktig, sier Lars Beckung.

SÅ ER DET REMI LANGSET SIN TUR. Han har gått og memorert presentasjonen sin i flere timer. Når han blir nervøs, kan han begynne å knote, sier han. Men på den annen side:

- Er jeg lugn, kan det gå hur bra som helst.

Først går det imidlertid litt dårlig. Han må stoppe opp i presentasjonen lovlig mange ganger, engelsken stokker seg. Men så gjør han en ubetalelig Hank Von Helvete-imitasjon, forteller at han pleier å leke Hank foran speglet .

- Og hva slags musikk liker du egentlig? spør Lars Beckung.

Remi lurer på hvor lang tid han har, forteller at det er som et tre, rock er stammen hans, men ute på greinene er det plass til alt, og helt der ute - i et fuglerede, om du vil - sitter Dido. Så tar han rundt magen, forteller om konseptet sitt, at han kan være den lubne rockeren, «The Chubby Norwegian Dude with the Rock n\' Roll Attitude»

MTV-teamet bryter ut i latter.

- Jättebra, sier Lars Beckung.

- Tackar, sier Remi Langset.

Som etterpå er et eneste stort glis med litt Marilyn Manson-sveis rundt.

- Nå kan det gå som det går. Jeg har gjort et litt annerledes inntrykk, tror jeg. Det var det jeg ville.

- Det ble mye svensk der inne?

- Ja, det gjorde det. Men vi i Narvik bor jo helt på grensa, så jeg har faktisk pleid å snakke en del tullesvensk, sier han.

- Nei, så nå er jeg bare jätte... eh... jättenygd?

<B>ALTMULIGMANN: Remi Langset vil gjøre alt for MTVs Lars Beckung (t.v) og Magnus Karlsson (t.h.). - Jeg kan farge håret mitt blondt. Jeg kan ta av meg disse skoene og bli lavere. Eller jeg kan være «The Norwegian Dude with the Rock n\' Roll Attitude - on MTV!».
<B>«LUBBEN ROCKEFYR»: Remi Langset er perfekt for denne jobben. Derfor er det så utgjort om MTV ikke oppdager det. - De trenger en som er opptatt av rock. Og da tenker jeg ikke bare på The Strokes, sier han.
<B>PÅ VENTEROMMET: Alf Gunnar «Alfie» Nilsen fra Trondheim og Nadin Bjørhei fra Sandefjord. Alfie er programleder på TVNorges «Pepsi Live» og musiker, Nadin har bodd i Guatemala og har en far som spiller trompet i et symfoniorkester. - Og så har jeg spilt fiolin og fløyte. Men det nevnte jeg ikke, sier hun.
<B>AUDITION: Alf Gunnar «Alfie» Nilsen liksom-intervjuer MTVs svenske programleder Lars Beckung, som gir seg ut for å være André 3000 i hiphopduoen Outkast. - What do you call your... thing? spør Alfie. - I call it «the Terminator», svarer Lars Beckung/André 3000.