Kannibalisme i 30 minusgrader

900 dager med brutal historie fra Leningrad.

NØD UTEN GRENSER: Bare monumenter står igjen til å minne oss om de forferdelige 900 dagene innbyggerne av St. Petersburg opplevde under andre verdenskrig. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB SCANPIX
NØD UTEN GRENSER: Bare monumenter står igjen til å minne oss om de forferdelige 900 dagene innbyggerne av St. Petersburg opplevde under andre verdenskrig. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Mindre enn tre måneder etter at Tyskland angrep Sovjetunionen den 22. juni 1941 sto fienden foran Leningrads porter. Men da Heeresgruppe Nord ikke klarte å trenge inn i Russlands gamle hovedstad, og ingen av partene mønstret styrke nok til å slå motstanderen, besluttet Hitler at byen med 3 millioner innbyggere skulle sultes ut og fjernes fra jordens overflate.

Slik begynte «de 900 dagene». Da Wehrmacht måtte vike for Den røde armé i januar 1944, var en fjerdedel av byens befolkning, 750 000 mennesker, døde av sult.

Ufattelige lidelser Ingen blokade av noen by i vår historie har krevd så mange menneskeliv som beleiringen av Leningrad.

Lidelsene var ufattelige. Da den siste veien ut av Leningrad ble stengt 8. september, hadde byen et matvareforråd for bare én måned.

De offisielle dagsrasjonene ble satt til 250 gram brød for kroppsarbeidere og 125 gram (tre tynne skiver) for alle andre, pluss små mengder kjøtt og fettstoffer. Det tilsvarte 460 kalorier.

Poeten Vera Inber skrev i sin dagbok om en uthungret mann som ble hjulpet over gaten: «Øynene stirret som om han var besatt. Huden i ansiktet var helt stram, leppene halvåpne der de avslørte tenner som virket forstørret. Nå vet jeg hva som menes med gnagende sult».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer