KOMMENTARER

Kanon-bok fra Jan Erik Vold topper årets «bøker om bøker»

Men sesongen byr på få forfatterbiografier.

STERK ESSAYSAMLING: Jan Erik Vold har i løpet av året utgitt en av sine beste sakprosa-bøker, essaysamlingen «Kánon/kannon/kanón». Foto: NTB Scanpix
STERK ESSAYSAMLING: Jan Erik Vold har i løpet av året utgitt en av sine beste sakprosa-bøker, essaysamlingen «Kánon/kannon/kanón». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvert år, mer eller mindre usynlig, kommer bøker som handler om bøker. Avhandlinger, essaysamlinger, biografier eller såkalte monografier, altså bøker om forfatterskap. Mange av disse blir liggende nederst i anmeldernes bunker, på bekostning av selve litteraturen; romanene, lyrikken og novellene. Nå skal i hvert fall noen av dem nevnes; kanskje får de et liv når du skal bytte inn bestselgeren du fikk fem av under juletreet.

Hallgeir Opedal har samlet 16 forfatterintervjuer, utvidete versjoner av hans populære podcast, og samlet dem i boka «BOK POD». Forfattere har ofte litt av hvert å komme med etter å ha sittet i ensomhet og grublet over sine prosjekter, og Opedal er god til å trekke tankene ut av dem. Her er alle fra Jo Nesbø til Tove Nilsen.

Forfatterbiografier er det ikke så mange av. Den mest omfattende i år, er «Ordets tjener og sviker» av Carl Lauritz Lund-Iversen, som handler om den glemte Finn Halvorsen. Populær før krigen, desto mer upopulær etterpå da han ble dømt til 12 års fengsel for landssvik. Men interessant likevel, viser det seg. Av bøker om forfatterskap, skal ellers nevnes «Alt menneskelig - en bok om Stig Sæterbakken», redigert av Audun Lindholm, Miriam Stendal Boulos «Lykke og eksil» om Rune Christiansens forfatterskap, Petter Normann Waages «Dostojevskij i dialog» og Kaja Schjerven Mollerins «I denne verden» om Susan Sontag. Alf Cranners «Fra Alf til Alf» gir nye innblikk i Prøysens tekstunivers.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer