Kanoner på dekk

Oslo-representantene Heidi Nordby Lunde (H) og Carl I. Hagen (Frp) er dårlig sikrede kanoner på dekk.

VAMPUS: Heidi Nordby Lunde under Oslo Høyre sitt nominasjonsmøte på Høyres Hus i Oslo mandag kveld.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VAMPUS: Heidi Nordby Lunde under Oslo Høyre sitt nominasjonsmøte på Høyres Hus i Oslo mandag kveld.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Kandidat på Oslo Høyres stortingsliste, Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, er en konsekvent liberalist som stort sett holder seg til Høyres partiprogram. Den tidligere Frp-eren har mange tilhengere, og har utvilsomt vært en vinnende stemme for Høyre, ikke minst blant unge velgere.

I går begrunnet hun åpent og ærlig overfor NRK-journalist Lars Nehru Sand hvorfor hun vil endre hallikaparagrafen. Det vil gi prostituerte muligheter til å organisere sin virksomhet på en sikrere måte. Eksempelvis kan to venninner samarbeide på en måte som dagens lov forbyr.

Kort tid etter tok Høyre-nestleder Jan Tore Sanner avstand fra Lundes forslag i samme kanal. Vel er Høyre motstander av sexkjøpsloven, som forbyr kjøp av sex-tjenester. Men partiet vil ikke gå inn for å endre hallikparagrafen. Høyre vil begrense prostitusjon, ikke legge til rette for det, understreker Sanner. Vi må anta at han og den øvrige ledelse i Høyre er ytterst ubekvem med at Lunde har brakt denne saken inn i valgkampens spurtrunde. Selv om hun understreket at hun ga uttrykk for sitt syn og ikke Høyres.

Omtrent samtidig kom det fram at den gamle politiske ringrev, tidligere Frp-formann, Carl I. Hagen, i går hadde sendt ut en facebookmelding der han gir den rødgrønne regjeringen skylda for drapet på Anja Weløy Aarseth. Den siktede, som ble straffedømt i januar, burde sittet inne. Da ville Anja vært i live, er Hagens resonnement. Etter 20 minutter slettet Hagen meldingen og begrunner det overfor Aftenposten at han hadde skrevet meldingen i affekt og raseri, men at han står fast på meningsinnholdet.

Vi kan alle ha våre oppfatninger om troverdigheten i at Hagen handlet i affekt. Budskapet er sådd og er ugjenkallelig i sitt innhold. Det er grovt og langt over streken. Likevel vil den neppe ødelegge for partiet som delvis lever av grove overtramp.

Annerledes er det med Lundes frimodighet. Høyre har gjennom lang tid lyktes i å være bevisst vag i kontroversielle saker og omhyggelig i tilsløringen av konsekvensene av egen politikk. I sommer er denne strategien presist omtalt som "mumling". Det uutalte budskap fra ledelsen til troppene i Høyre, få dager før valget, er trolig: "nå gjelder det å holde kjeft". Det er imidlertid ikke Lundes natur å holde kjeft. Hun har fått sin posisjon fordi hun har gitt uttrykk for sin mening. Det kan gi henne stortingsplass. Særlig hvis Høyre danner regjering. Da vil hun få rikelig anledning til å utøve sin rolle som løs kanon på dekk. Eller som Sps Per Olaf Lundteigen en gang presiserte da han ble anklaget for å være partiets løse kanon på dekk: "Jeg er fast kanon på dekk".

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.