Anmeldelse Film «Marianne and Leonard — Words of Love»

Kanskje årets mest romantiske

Men dokumentaren om Leonard Cohen og Marianne Ihlen legger ikke skjul på det som ikke var bra.

ROMANSE PÅ GRESK ØY: Dokumentaren «Marianne and Leonard — Words of Love» handler om en kunstner og hans muse, artisten Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: På papiret er det en nesten uutholdelig romantisk historie. På den greske øya Hydra møtes Leonard Cohen, på den tiden ennå ikke artist, knapt nok forfatter, og norske Marianne Ihlen.

Sekstitallet har akkurat begynt. Han strever med kunsten, hun strever med et rasert ekteskap til forfatteren Axel Jensen, som hun har en sønn med. De to innleder et forhold, han finner roen til å skrive og skape noe. Forholdet tåler ikke møtet med verden utenfor, men holder seg sterkt og nært gjennom tiår etter tiår til de dør med tre måneders mellomrom i 2016.

Fortrolig film

«Marianne and Leonard — Words of Love»

Dokumentar

Regi: Nick Broomfield
Skuespillere: Leonard Cohen, Marianne Ihlen
Premieredato: 11. oktober 2019
Aldersgrense: Tillatt for alle
Orginaltittel: «Marianne and Leonard — Words of Love»

«Kanskje årets mest romantiske»
Se alle anmeldelser

Nå er det laget en dokumentar om paret, av den britiske filmskaperen Nick Broomfield, som selv var på Hydra som ung mann og kjente begge personlig – han innrømmer til og med at han var «en av Mariannes elskere» for en stakket stund.

«Marianne and Leonard – Words of Love» bærer preg av at han er fortrolig med disse historiene og med de mange musikerne og vennene av paret han intervjuer. Han har også lydopptak av Marianne og Leonard som snakker om hverandre. Mariannes stemme er levende og varm, full av følelser, men uten sentimentalitet. Det skrøpelige og litt komiske er med hele tiden i fortellingen hennes, som når hun beskriver både seg selv og Leonard som fulle av komplekser. Begge tilbrakte lang og plaget tid foran speilet før de skulle ut om kvelden.

Kunstner og muse

Fra 2019 er det interessant å se en film som beskriver en type forhold som nå anses som litt gammelmodig og betenkelig, nemlig det mellom en kunstner og en muse, kvinnen som inspirerer kunsten. Ihlen virker stolt over å ha hatt denne rollen. Den av Cohens sanger som hun selv føler hun har del i, er ikke den som er skrevet om henne, «So Long, Marianne», men «Bird on a Wire», som har en forhistorie der hun selv nærmest la gitaren i hendene til kjæresten, og han selv våknet av en slags kreativ dvale.

Hva man enn tenker om musen, kan historien om Leonard og Marianne, sees på som en anerkjennelse av dem som er rundt kunstnere, som passer på dem og holder dem oppreist når de ikke har det så bra. Det er flere enn Leonard i filmen som trekker fram Mariannes omsorg med takknemlighet.

Samtidig legges det ikke skjul på hva for en belastende rolle dette kan være å ha, og hvor vanskelig det var for en som Marianne å ha disse dype følelsene for en mann som plutselig var ettertraktet blant kvinner over hele verden. I et av de gamle filmklippene går en kvinnelig fan åpent inn for å sjekke opp Cohen, selv om hun er fullt klar over at kameraet fanger det opp.

Han var ikke så vanskelig å forføre heller. Sjalusien og fortvilelsen over bare å kunne få en flik av en mann, når du egentlig vil ha hele ham, er et av temaene som ikke vikes unna i filmen. Det kan innvendes mot filmen at en annen av Cohens kjærester, Suzanne Elrod, beskrives raskt og ganske ufordelaktig og settes opp som en salgs kontrast til den skjønne Marianne.

Romantisk

Likevel er det blandingen av følsomhet og klarsyn som gjør «Marianne and Leonard – Words of Love» så verd å se. Den er innsiktsfull. Broomfield har selv vært fortryllet av livet på Hydra, men han har også sett farene ved å leve på en så fri og idealistisk måte, og hvordan det tæret på de fleste som forsøkte. Den stekende sola og det åpne forholdet til sex og rusmidler var en kombinasjon som mange ikke tålte. Alkoholisme, selvmord og psykiske lidelser florerte i ettertid blant dem som hadde vært en del av det kunstneriske eksilet. Foreldrenes valg fikk store konsekvenser for barna. Ihlens og Jensens sønn, lille Axel, skulle tilbringe store deler av livet på en institusjon.

Det er snakk om uregjerlige og ofte vonde følelser som kommer fram gjennom en klassisk dokumentar, uten påfunn eller eksperimenter, som klipper mellom gamle filmsnutter og nyere intervjuer. Alle er eldre og litt klokere.

Men selv om det var så mye som ikke var ideelt, som var kronglete og vanskelig, så tror både filmen og intervjuobjektene på kjærligheten. Ingen er i tvil om at historien som fortelles, handler om et dypt og varig bånd. Nettopp ved å våge å være uromantisk, og granske sine egne myter omhyggelig, framstår «Marianne and Leonard - Words of Love» som en av årets mest romantiske filmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer