- Kanskje den våteste festivalen noensinne

Roskilde er blitt et gjørmehav.

ROSKILDE (Dagbladet.no): - Det har falt 25 millimeter nedbør fra torsdag. Jeg har dessverre ikke noen statistikk tilgjengelig, men dette er helt klart over normalen, sier meterolog Leif Andersen ved det Danske meterologiske institutt til Dagbladet.no.

Søppel og gjørme

Andersen forteller videre at nedbøren har kommet i form av meget kraftige tordenbyger. Torsdag ettermiddag regnet det eksempelvis 12 millimeter på ti minutter. Den flodbølgen fra oven gjorde campingområdet om til et gjørmekrater, og mange steder lå teltene og fløt i små innsjøer av gjørme, regnvann og søppel.

I ettermiddag oppsummerte festival-ledelsen deler av årets hendelser. Talsmann Esben Danielsen fortalte at all nedbøren har gjort årets Roskilde-fest vanskelig, men arrangørene føler likevel at helgen har vært en suksess.

Mye av statistikken blir først klart i løpet av de neste ukene, men ledelsen mistenker likevel at årets festival kanskje har vært den våteste noensinne.

Dyrt regn

Regnet har blant annet skapt problemer på campingområdet, der de ble nødt til å åpne opp nye jorder for de som fikk teltområdet sitt oversvømt. De store septikbilene har ifølge ledelsen jobbet 24 timer i døgnet med å suge opp vannet, men dette har ikke vært nok.

Danielsen og resten av festival-ledelsen anslår at det vil koste en plass mellom en og to millioner danske kroner å gjøre jordene på festivalområdet og campingen i stand igjen til neste år. I skrivende stund ser de ut som gjørmehav.

Mindre øl

En annen følge av årets skiftende vær er at ølsalget etter alt å dømme har gått ned. I fjor ble det solgt rekordmange 1.3 millioner pils. Rekorden kom som en følge av nedsatt pris og fint vær hele festivalen.

Men ølsalget blir ifølge Danielsen bedre enn fryktet fordi så mange av publikum satte opp teltene sine allerede for en uke siden. 30 000 mennesker stod klare da campingen åpnet sist søndag.

Ikke flere publikummere

Årets Roskildefestival er utsolgt. Det betyr at 75 000 publikummere har opplevd fire dager med sol, regn og band som Korn, Pixies, Slipknot, Avril Lavigne, N*E*R*D og Morrissey. I tillegg stiller 21 000 frivillige opp for å få gjennomført festivalen. Roskilde har de siste åra lagt ut færre billetter for salg enn toppårene mot slutten av nitti-tallet. Arrangørene har ingen planer om øke antall publikummere neste år.

- Hovedgrunnen er at campingområdet ikke klarer et større antall mennesker. Dessuten måtte vi økt antall scener, så foreløpig vil antall publikummere ligge på dagens nivå, sier Danielsen.

KLISSVÅTT: Himmelens sluser åpnet seg og gjorde festivalområdet om til et gjørmehav.