Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmskaper Mohamed Jabaly kastes ut av landet

- Kanskje det har noe å si at han heter Mohamed og ikke John

Mohamed Jabaly går rettens vei for å bli i Norge

GÅR RETTENS VEI: Dokumentarfilmregissør Mohamed Jabaly vil kjempe for å få bli i Norge. Foto: NTB Scanpix
GÅR RETTENS VEI: Dokumentarfilmregissør Mohamed Jabaly vil kjempe for å få bli i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): 16. februar fikk dokumentarfilmregissør Mohamed Jabaly, som opprinnelig kommer fra Gaza, beskjed fra Utlendingsnemnda (UNE) om at han ikke får opphold i Norge og må forlate landet innen 6. mars.

Dagbladet har tidligere skrevet at UDI og UNE har vurdert Jabalys utdanning, kompetanse og erfaring innen filmskaping som ikke tilfredsstillende nok til å få arbeids- og oppholdstillatelse.

Jabaly har ikke en fullført bachelorgrad innen filmregi eller andre fag, og ikke lang nok arbeidserfaring til å veie opp for mangelen på formell utdanning.

Det er under to uker til han eventuelt må reise ut av landet. Jabaly har bestemt seg for å gå rettens vei for fortsatt å kunne bo i Norge.

Utforsker mulighetene

- Jeg jobber sammen med advokaten nå for å finne ut om det finnes muligheter for å få bli her, sier han til Dagbladet.

Før han eventuelt må forlate landet prøver han å treffe gode venner i Norge.

- Usikkerheten er veldig stressende. Jeg prøver å være rolig og se ting fra en positiv synsvinkel, samtidig som jeg prøver å forberede meg på å måtte dra, sier han.

Jabaly forteller at å reise tilbake til Gaza blir vanskelig hvis vedtaket fra Utlendingsnemnda blir stående.

- Det er umulig å komme seg til Gaza med fly fordi det finnes ikke noen flyplass. Å komme seg dit via Egypt er også vanskelig siden grensene fortsatt er stengt. Jeg har egentlig ingen steder å dra.

- Har krav på opphold

- Er man faglært har man krav på opphold. Jeg tenker at han har mulighet til å vinne fram med søksmålet. Saken går på om han er faglært eller ikke. Filmbransjen sier ja, mens UNE sier nei, sier Jabalys advokat Runa Nordahl Hæreid.

Hun mener UNE ikke har tatt hensyn til den utdanningen Jabaly har på universitetsnivå.

- I filmbransjen regnes dette som en relevant utdanning for en filmskaper, selv om det ikke er snakk om en ren filmskole. Dette er en utdanning han bruker i yrket sitt som UNE har valgt å ignorere, sier Hæreid.

- Firkantet regelverk

Ifølge Hæreid er også vedtaket i strid med lovgivers intensjoner.

- Det har ikke vært ønsket å lage et firkantet regelverk som sperrer for den typen innvandring som i denne saken. Jeg tenker at det politiske klimaet i Norge i dag har en viss betydning for vedtaket. Kanskje det har noe å si at han er fra Palestina og ikke USA, at han heter Mohamed og ikke John, sier hun.

Hun kan ikke si når Jabalys sak kommer opp i tingretten.

- Stevningen blir inngitt i neste uke. Det er en frist på seks måneder i utgangspunktet, men det kan hende saken ikke kommer opp før etter sommeren på grunn av ferie i retten.

I påvente av rettsaken har Jabaly fått visum slik at han kan oppholde seg i Storbritannia.

UNE er gjort kjent med påstandene til Hæreid, men har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Redigert: 28. februar kommer seksjonssjef i UNE, Mats Risbakken, med følgende kommentar:

- Selvsagt gjør vi ikke forskjell ut fra om noen heter Mohamed eller John, og det er ganske grovt at Hæreid i det hele tatt antyder det. Det er bare borgere fra EU/EØS som slipper å søke på denne type tillatelser. Det akkurat de samme vilkårene som praktiseres for for eksempel amerikanere og palestinere, sier Risbakken.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media