Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Voldtektsparagrafen

Kanskje er ikke vår voldtektsparagraf «god nok» som den er

Den egentlige grunnen til at Sverige fokuserer på «samtykket» i voldtektsparagrafen.

SER TIL SVERIGE: Eirik Husby Sæther, politietterforsker og forfatter, mener Sverige er kommet lenger enn Norge i kampen mot ufrivilig sex.
SER TIL SVERIGE: Eirik Husby Sæther, politietterforsker og forfatter, mener Sverige er kommet lenger enn Norge i kampen mot ufrivilig sex. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har flere kommentatorer ment noe om lovforandringen i Sverige, der lovens ordlyd skal vektlegge at «samtykke» må bli gitt.

En del har vært kritiske til den nye ordlyden. Det pekes på at det vil bli enda flere henleggelser fordi det er vanskelig å bevise, at offeret kan klandres mer for uklar atferd og at det virker unaturlig å måtte be om et nytt samtykke for hvert nye moment i akten. Og hva er et samtykke? Må du snart skrive under på en kontrakt? Loven passer liksom ikke til virkeligheten.

Mange av disse kritikerne har ikke satt seg inn i hva som er den mest vanlige voldtekten.

De fleste som anmelder voldtekt er unge jenter, og de har befunnet seg i en seksuell situasjon med en gutt som de kjenner litt fra før, men som er et par år eldre.

Han er likevel en ung mann. Det er ofte alkohol inne i bildet, noe som kan være med på å hemme kommunikasjonen.

Til politiet forklarer jenta at hun sa at hun ikke ville ha sex. Hun sa det før de dro hjem til han eller henne, før de la seg til å sove og da de begynte å kysse i senga. Så forklarer hun at gutten ble svært pågående, han ville ikke slutte å ta på henne, og hun ble redd.

Når du er fysisk svakere og det ikke nytter å si ifra, er den vanligste responsen «å fryse». Da ligger du helt i ro til han har gjort seg ferdig.

Det kan kanskje virke som et samtykke, som om han klarte å overtale deg til slutt ved å ta nok på deg.

Andre voldtekter som anmeldes har startet som et frivillig samleie, men så vil han ha analsex, eller han blir mer hardhendt. Hun blir kvalt og lugget, enkelte forklarer seg også om en mann som presser seg til analsex ved å «bomme» med vilje. Noen vil også ha oralsex, og når hun begynner å suge forsiktig, dytter han hodet hennes hardt ned med makt og holder henne der.

De færreste som anmelder voldtekt har synlige skader. De har blitt for redde til å gjøre motstand mot en part som er fysisk overlegen.

Hva tror disse mennene om det de har gjort? Sannsynligvis ingenting. De viste initiativ, de var dominante, og det liker vel alle kvinner?

Derfor innfører Sverige nå en ny lov. De ønsker at menn skal tenke etter. Det er ingen samfunnstrussel at unge menn må spørre seg selv: Vil hun dette? Trusselen er at han ikke bryr seg om å spørre, fordi hun ikke gjør motstand nok og klorer ham i ansiktet.

Sannheten er at Sverige har kommet mye lenger enn oss. Vi mener at voldtektsparagrafen er «god nok» som den er: Å skaffe seg seksuell omgang ved vold eller truende adferd.

De som har opplevd voldtekt, vil kunne fortelle deg noe annet.

Kanskje er det vår ordlyd som ikke passer til virkeligheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!