<strong>DOBBELTMORAL:</strong> Bahareh Letnes, her fotogradfert sammen med kjæresten Per Sandberg i Teheran, mener hun er utsatt for dobbeltmoral og hykleri. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
DOBBELTMORAL: Bahareh Letnes, her fotogradfert sammen med kjæresten Per Sandberg i Teheran, mener hun er utsatt for dobbeltmoral og hykleri. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet Vis mer

Bahareh Letnes

Kanskje er jeg naiv,
men jeg har håp for Iran

Dobbeltmoral og hykleri fra Mina G. Lunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mina Ghabel Lunde, jeg registrerer at du fortsatt bruker energi og ressurser på å holde liv i dine konspirasjonsteorier og kaste mistanker rundt min «agenda».

Nå er det imidlertid ikke bare meg som rammes av dine siste kommentarer. Millioner av iranere i Iran og utenfor Iran mener i likhet med meg at utenriksminister Zarif er - og har vært - en Irans beste politikere. Men dette må selvfølgelig sees i sammenheng med den aktuelle situasjonen Iran har eksistert i de siste 40 år.

Jeg og millioner av iranere sammenligner Zarif med Irans umåtelig populære statsminister Mosadegh. Mosadegh ble, som du kanskje er kjent med, kuppet og styrtet av CIA og MI16.

Vi kan ikke bare feie under teppet at ingen region har tålt mer av USAs hegemoni i Midtøsten. Det står fast at Mossadeghs plass i historien var som en mann med mot til å «trosse Vesten». Mossadeghs, i likhet med Zarif, hadde et glødende engasjement for Iran, for å få Iran ut av den uendelige sanksjonsklemma folket har levd under i 40 år, og for å demokratisere Iran.

I et demokrati respekterer jeg at du, Mina, og mange andre er uenige i dette. Men å kaste mistanker, lage konspirasjoner er noe annet enn uenighet. At du i likhet med Saudi-Arabia, Israel og USA ønsker å felle det iranske regimet må jeg bare respektere, men jeg mener altså at det finnes flere veier til demokratisering av Iran.

Det siste Iran trenger nå er nye konflikter eller i verste fall krig. Jeg ønsker sterkere enn noen annen frihet, å gravlegge hijabpåbudet, å revidere straffeloven m.m. Men jeg vil ikke ofre et eneste barn til nye konflikter, terror, krig eller sanksjoner i Iran. Det iranske folk har lidd nok.

La oss være uenige om verktøyet, men enige om målet, Mina G. Lunde. Slutt å kaste mistankens slør over andres agenda. Det tjener ingen, det bygger kun nye konflikter og forsinker demokratiske prosesser. Jeg ville gjerne sett at du Mina, satte sammen en Regjering i Iran, hvem skulle det være? Hva er alternativet?

Hvem finnes der ute som du vil skal styre Iran i framtidige generasjoner, som skal forholde seg til de samme strukturer og maktfordeling?

Kanskje er jeg naiv, men jeg har tro, jeg har håp og jeg ser at dagens iranere fremmer positiv utvikling. Jeg ser de små skritt, som på sikt vil gi store endringer i mitt og ditt elskede Iran slik du har uttalt, tas.

Dobbeltrollen kler deg ikke, Mina G. Lunde. Du fornekter din ene rolle, men presenterer din andre rolle. Eller litt «tabloid», du stikker hodet dypt ned i sanden, lever i mørket i Norge, men soler deg i lyset i Iran.

Dette er falskhet. Din moralske dobbeltgjenger, Mina G. Lunde, reiser til Iran, pleier hår og hud hos sin faste frisør i Iran, koser seg på fine restauranter i Iran, holder kjærligheten ved like i Iran, kaster hijaben i Iran, og roser ditt elskede Iran opp i skyene, i Iran.

Andre, slike som jeg og min Per, mistenkeliggjør og kritiserer du sterkt for det du selv gjør.

Du var en av de skarpeste knivene i 2018 med din kritikk mot meg og Per, men avslører din falskhet på sosiale medier. Jeg henger like lite på den iranske ambassaden som du er troverdig i samfunnsdebatten.

Andre har avslørt din utilstrekkelighet, og manglende kunnskap og innsikt i global politikk.

Jeg ivrer etter demokratiske endringer i Iran, men i motsetning til deg er jeg stolt, ærgjerrig og har et glødende engasjement for det bedre. Det innebærer noe du aldri vil forstå, det å bruke det positive til en positiv utvikling.

Jeg tror ikke på dine dobbeltmoralske og pessimistiske holdninger. Man endrer ikke holdninger og mangel på demokrati ved å fremme mangel på nettopp demokrati og ytringsfrihet slik du gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer