TO VINNERE: Adapt og Lysning (bildet) er vinnerne av plan- og designkonkurransen for nytt regjeringskvartal, her i utstillingslokalene i Høyblokkpaviljongen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
TO VINNERE: Adapt og Lysning (bildet) er vinnerne av plan- og designkonkurransen for nytt regjeringskvartal, her i utstillingslokalene i Høyblokkpaviljongen. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Arkitektur

Kanskje er rammen for utformingen av Regjeringskvartalet så viktig at den ikke kan overlates til Statsbygg

Hvorfor insisterer Statsbygg på at de to tverrfaglige teamene som til slutt gikk videre i tevlingen, nå må arbeide med den samme kardinalfeilen?

Meninger

Dagbladets arkitektur- og byplanskribent Mikael Godø hevder 24. juli (krever innlogging) at utformingen av Regjeringskvartalet «er så viktig at den ikke kan overlates til arkitekter».

ARKITEKT: Jan Carlsen.
ARKITEKT: Jan Carlsen. Vis mer

Det er et vittig postulat, men påstanden mister sin brodd når Godø – med stor overbevisning – vier sin spalte til å anklage Statsbygg for først å skvise 200.000 kvadratmeter kontorer inn i konkurranseprogrammet. «Statsbygg hadde engasjert en hel arkitektverden i noe som skulle vise seg å være en kostbar lek med urealistiske ideer».

Og Godø fastslår altså at «med krav om 200.000 kvadratmeter gjorde man arkitektenes oppgave håpløs». At myndighetene underveis i prosessen reduserte kontorarealet til 100.000 kvadratmeter, endret ikke det faktum at disse betingelser ikke kan betraktes «som annet enn en hån mot arkitektstanden og hele ideen om at våre viktigste offentlige bygg skal utformes av de ypperste formgiverne blant oss».

Ved å kreve at så mange og høye bygninger skal tvinges inn på den relativt vesle tomten omkring Høyblokken vil det nye Regjeringskvartalet bli «en attraksjon på linje med, tja, hundrevis av andre kontorbygg i norske byer».

Hvorfor insisterer Statsbygg på at de to tverrfaglige teamene som til slutt gikk videre i tevlingen, nå må arbeide med den samme kardinalfeilen, nemlig «at alle departementer (minus forsvar) skal samles på samme flekk»?

Godøs teori er at for Statsbygg er det «mer enn selve løsningsforslaget som er viktig», blant annet sikkerheten og et konsentrert, effektivt kontorlandskap. Spaltisten frykter at også at det endelige konkurranseresultatet, altså vinnerprosjektet som utpekes i oktober, blir et arkitektonisk antiklimaks. Kanskje er rammen for utformingen av Regjeringskvartalet så viktig at den ikke kan overlates til Statsbygg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.