«Kanskje imaget mitt skal være at jeg er trivelig, mens jeg ikke er det privat?»

Alle synes Odd Nordstoga er så trivelig. Det synes ikke Odd Nordstoga er så trivelig.

ARENDAL (Dagbladet): For to år siden spilte han på et utested i Kristiansand. Samtidig holdt Mette-Marit tale på torget. Foran scenen til Nordstoga sto det tre stykker. To av dem kom fra arrangøren.

-  Det var nok mest pinlig for han ene publikummeren, humrer Odd Nordstoga.

-  Det første en lærer som musiker er å spille for få folk.

Problemet synes uansett å være en saga blott. Nordstoga har grodd fast på VG-lista og solgt nærmere 120 000 eksemplarer av plata «Luring». Han har gjort 30 spillejobber i sommer, og overalt står grisen og hyler, for å si det sånn.

-  Dette er den mest vanvittige sommeren jeg har hatt. En slik får man bare én gang i livet, sier Nordstoga.

Folkeeie

Fem plater har han vært med på tidligere. Da var han fornøyd om plata solgte 3000 eksemplarer. Nå selger han 3000 per dag. Overgangen fra gatemusikant til profilert og tv-eksponert artist har kommet brått på.

-  En skal være litt ydmyk i forhold til publikummet sitt, men det har kanskje blitt for mye av det gode, sier Nordstoga.

-  På en konsert hjemme i Telemark tidligere i sommer hadde jeg en sånn «nær-Elvis-opplevelse». Da måtte jeg ha to sikkerhetsvakter for å komme gjennom folkemengden. Det var helt sinnssykt.

Det var annerledes i fjor sommer. Da gikk Nordstoga svanger med ny plate. Innspillingen tok til i september og var ferdig rundt juletider. Nå er det knapt en sjel i dette landet som ikke nynner på ei strofe på vinjedialekt.

Den 31 år gamle telemarkingen er blitt folkeeie. Det liker han altså dårlig.

Utrivelig?

-  Jeg kan i hvert fall styre meg for at det plutselig er helt greit å komme bort og ta et bilde av meg. Det er ikke så veldig artig. Folk kunne godt tenke seg om to ganger.

-  Men du virker kanskje så trivelig?

-  Nja, det er noe som har stått skrevet i VG og Dagbladet, og da tror folk at det er sånn.

-  Hvilke skyggesider har du da?

-  Tja, jeg snuste i tolv år. Men nå har jeg sluttet.

-  Det var jo ikke så veldig utrivelig?

-  Nei, det var kanskje ikke det.

Odd Nordstoga medgir at imaget hans ikke er så fælt. På konsertene er det verken pyroeffekter i bakenden eller kopulerende miljøvernere. Kanskje han kan lære et og annet av Mayhem-vokalist Sven-Erik Kristiansen, fra nabobygda Rauland?

-  Problemet til dem som har et sånt hardcore image, er at de ofte egentlig er veldig trivelige folk. Kanskje imaget mitt skal være at jeg er trivelig, mens jeg ikke er det privat?

Etnisk-norsk

Å bli for populær er lett synonymt med å være folkelig. Å havne i den båsen tror Nordstoga er farlig. I hvert fall hvis han mister integriteten sin.

-  Både begrepet folkemusikk og det å være folkelig er vanskelige begreper, sier han.

Da er det bedre med det engelske begrepet folkrock, og med etnisk-norsk.

-  Jeg trekker ofte en parallell til musikken som pakistanske taxisjåfører spiller. Du hører umiddelbart at den er pakistansk. Hvis man umiddelbart kan høre at min musikk er norsk, da er det bra.

For la det være klart: han vil gjerne bli spilt. Og han tjener gjerne litt penger på veien. Nå skal de yngle. Kanskje det er derfor han har Henrik Langelands «Wonderboy» på nattbordet.

-  Jeg er en utrolig dårlig forretningsmann. En gang spilte jeg inn 3000 kroner på gata i Oslo og brukte dem på å kjøpe en kano. Kanoen byttet jeg bort mot en båt, som jeg siden solgte for 150 kroner. Nei, jeg tenner nok mest på fondssparing, jeg, humrer han.

SNILT IMAGE: Odd Nordstoga medgir at imaget hans ikke er så fælt. På konsertene er det verken pyroeffekter i bakenden eller kopulerende miljøvernere. Men han har brukt snus i tolv år.