Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kanskje kan lillebror

Lillebror Bush hørte ikke på mora si og benyttet like gjerne førjulstida til å starte presidentvalgkampen i USA.

BUSH-DYNASTIET:  Jeb Bush (t.h.) vil sannsynligvis gå i sin storebror George W. Bushs fotspor og stille som presidentkandidat. Foto: EPA / NTB Scanpix
BUSH-DYNASTIET: Jeb Bush (t.h.) vil sannsynligvis gå i sin storebror George W. Bushs fotspor og stille som presidentkandidat. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Fram til nå har de formelle kandidatene til presidentvalget i USA i 2016 først og fremst omfattet en performancekunstner som vil gi alle amerikanere en ponni, en 11. september-konspiratoriker, pastoren i Florida som ble berømt for å brenne koranen og en ingeniør fra West Virginia som baserer sin valgkamp på Kong James-bibelen. Så meldte lillebror Bush påFacebook at han danner en komité som skal undersøke om han bør stille. Det er det nærmeste han kan komme å si at han vil forsøke å bli USAs neste president uten faktisk å si det, og det første store skrittet fra noen av de seriøse kandidatene. Dermed er en to år lang valgkamp i gang.

Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush er sønnen til USAs tidligere president, George H.W. Bush, og «den smarte broren» til tidligere president George W. Bush. Bush-dynastiets plan var egentlig at det var han, og ikke festløven av en storebror, som skulle innta Det hvite hus. Slik gikk det ikke, men nå kan det omsider bli lillebrors tur.

Det har lenge vært ventet at Jeb Bush vil forsøke seg i 2016, og med sin Facebook-melding har Bush manøvrert seg fram til teten blant de republikanske kandidatene. Så langt har det amerikanske feltet virket temmelig åpent. Senatorene Marco Rubio, Rand Paul og Ted Cruz, guvernørene Scott Walker, Rick Perry og Chris Christie og selv taperen Mitt Romney fra 2012 er blant de aktuelle.

Nå har Bush tatt regien. Det kan fungere som blylodd på de potensielle kandidaturene til de andre. Flere av dem har brukt det siste året på å sikre seg pengestøtte og utvikle politiske plattformer, og de hadde nok håpet at Bush ville høre på mora si Barbara. Hun mente nemlig det hadde vært nok Busher i Det hvite hus. Særlig Christie og Romney og til dels Rubio, som alle sammen med Bush blir ansett for å tilhøre etablissementet i partiet vil få det vanskelig.

Deres appell har blant annet vært at de har pengesterke støttespillere som kan gi demokratene og deres mest sannsynlige kandidat, Hillary Clinton, hard kamp om Det hvite hus. Men for øyeblikket framstår Bush som en sterkere kandidat enn dem, og dermed vil hovedstrømmen av penger renne i hans retning.

Mens Christie kritiseres for bøllete framtoning og skandalen på George Washington-brua, mens Romney fortsatt har taperstempelet, og mens Florida-senator Marco Rubio virker for uerfaren, er Bush et kinderegg. Han kan bli en formidabel kandidat med mektig sentral støtte, riktig bakgrunn og politisk dyktighet. Selv om den kontroversielle storebroren fortsatt kaster lange, mørke skygger over Bush-navnet, er Jebs største hinder på veien til å vinne den republikanske nominasjonen, hans egne politiske standpunkter. Dessuten har han ikke stilt til valg på over tolv år. På de åra har partiet hans svingt kraftig til høyre, og Bush befinner seg langt unna konservative kjernevelgerne, som særlig er viktige i nominasjonskampen, på flere sentrale områder som innvandring og utdanning. Samtidig kan hans liberale holdning til innvandring og hans meksikanske kone bidra til at republikanerne kan klare å kapre sårt tiltrengte latinamerikanske velgere i selve valget. Det kan også hjelpe republikanerne at han var en populær guvernør i den viktige vippestaten Florida.

Bushs Facebook-melding har pisket opp stemningen hos republikanerne, og den kan også bidra til å få demokratenes potensielle kandidater til å posisjonere seg. Blant demokratene er Hillary Clinton den soleklare favoritten. Dermed kan det være duket for en ny valgkamp mellom de to berømte familiene som har dominert amerikansk politikk i flere tiår. Forholdet dem imellom er personlig, og det har klare paralleller. Begge vil trolig plassere seg trygt i det politiske sentrum i sine respektive partier. Samtidig vil de også kunne nøytralisere flere av hverandres største styrker og svakheter nettopp fordi de har dem felles. Republikanerne angriper for eksempel Clinton for å være en elitist og en politisk maskin som har tilbrakt livet sitt i politikken og langt fra vanlige folk. Den samme kritikken kan lett snus og rettes mot Bush. Forskjellen mellom dem blir dermed først og fremst hvor de står politisk, og at Clinton kan bli USAs første kvinnelige president.

Selv om Clinton for øyeblikket ligger best an i en potensiell valgkamp mot Bush, er det vanskelig å se at noen andre republikanske kandidater kan gi henne en hardere kamp. Akkurat nå er det noe bare lillebror Bush kan, og kanskje bare han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media