Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kanskje noe av det dummeste de har gjort

Svenskene fnyser av Norges «nye» Melodi Grand Prix.

2009: Før Alexander Rybak vant den internasjonale Eurovision-finalen i 2009, måtte han gjennom delfinaler i Norge. Nå skal alt blåses av på én kveld, slik det foregikk i «gamle dager». Det har fått musikkeksperter i Sverige, der programmet har en langt større seerandel, til å rive seg i håret. Foto: Stella Pictures
2009: Før Alexander Rybak vant den internasjonale Eurovision-finalen i 2009, måtte han gjennom delfinaler i Norge. Nå skal alt blåses av på én kveld, slik det foregikk i «gamle dager». Det har fått musikkeksperter i Sverige, der programmet har en langt større seerandel, til å rive seg i håret. Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag ble det kjent at NRK har valgt å gå tilbake til Melodi Grand Prix-konseptet, slik det fungerte i «gamle dager».

Neste år droppes delfinalene, som har en vært en del av utvelgelsesprosessen til Norges Eurovision Song Contest-deltakelse siden 2006.

I stedet arrangerer kanalen én enkel finale i mars med bare ti deltakende melodier, der Kringkastingsorkesteret tar del i festen.

Retro Delfinalene, som ble hentet fra svenskenes modell, var en stor suksess for NRK de første åra. Interessen har derimot falt i senere tid, og i fjor hadde sendingene de laveste seertallene noensinne.

Gjeninnføringen av et live orkester, som ble kuttet av den europeiske kringkastunionen i 1998, står også i kontrast til hvordan vinneren må framføre melodien i den internasjonale finalen i Wien i mai.

- Vi følger med på tilbakemeldingene vi får, og ser at det er mye nostalgi rundt Melodi Grand Prix. Å få tilbake orkesteret i den nasjonale finalen er noe som har vært etterspurt lenge, sa prosjektleder Stian Malme i NRK til Dagbladet tidligere i dag.

At vertskanalen nå børster støvet av sitt retro-konsept, har imidlertid ikke falt i helt god jord hos svenskene.

- Håpløst Musikkredaktør i den svenske avisa Expressen, Anders Nunstedt, er overrasket over endringen, og mener konseptet har gått ut på dato.

- Jeg synes det blir veldig gammeldags. Det er tydelig at en bestemt type musikk favoriseres på denne måten, og jeg har vansker for å tro at artister som Loreen og Margaret Berger vil høres bedre ut med et orkester i ryggen, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Det er et tilbakeslag for den moderne, elektronisk-baserte musikken rett og slett.

Aftonbladets MGP-ekspert, Torbjörn Ek, mener NRK er i ferd med å drive programmet på dypt vann.

- Dette er en håpløs omgjøring. NRK har slitt med MGP i et par år allerede, og nå forsøker de å bedre den økonomiske situasjonen ved å droppe delfinalene. Kanskje noe av det dummeste de har gjort, forteller Ek til Dagbladet.

Tror MGP vil dø ut Eksperten begrunner utsagnet med at kanalen fjerner den viktigste delen av MGP-sirkuset. Uten delfinalene vil interessen rundt artistene svekkes, mener han.

- Artistene trenger tid på å bygge opp låt og uttrykk, slik at seerne kan få et klarere bilde av hva eller hvem som bør representere Norge i den internasjonale finalen, sier Ek og fortsetter:

- Og hvilken moderne poplåt vinner noe på å bli tonesatt av orkestermusikk? Ingen! Det kommer til å bli vanskeligere for NRK å hanke inn aktuelle artister, som igjen gjør at seerkurven vil dale. Konsekvensen er at MGP dør ut.

- Sitt uttrykk Musikkjournalist i Expressen, Therese Färsjö, er delvis enig med sine mannlige kolleger.

Selv om hun holder ved påstanden om at moderne musikk vil være vanskelig å kombinere med et fullsatt orkester, syntes hun likevel NRK gjør et interessant grep.

- Å ta tilbake orkesteret trenger ikke være negativt. Og bare fordi det blir færre bidrag, betyr ikke det nødvendigvis at kvaliteten svekkes. Det blir spennende å se, forteller Färsjö til Dagbladet.

Prosjektleder i NRK, Stian Malme, lar seg ikke påvirke av skepsisen til svenskene.

- Jeg tror du skal lete lenge etter moderne musikk uten innslag av klassisk musikk. Det er ikke slik at alle låtene i år må bruke KORK, dette er en scene man skal få vise seg frem i all sin prakt. Det er for de fleste artister en høydare å få spille med orkester. Vi skal heller forsterke det musikalske uttrykket, og alle artistene skal fremstå slik de ønsker, sier han og fortsetter:

- Ikke minst skal dette være en gavepakke til det norske folk. Vi skal ikke lage en finale fra 90-tallet, å si at dette er umoderne kommer vi til å bevise at er total skivebom. Jeg tar ikke fryktelig tungt innover meg hva disse svenske ekspertene mener, sier Stian Malme.

Den nasjonale MGP-finalen holdes 14. mars.

GLANSDAGER?: Melodi Grand Prix 1986 i Grieghallen, Bergen. 14 år gamle Sandra Kim sang "J «aime la vie" (Jeg elsker livet), tonesatt av orkester, og vant på barnslig sjarm. Her løftes hun på gullstol av 1985-vinnerne Bobbysocks (f.v) Hanne Krogh, Sandra Kim og Elisabeth Andreassen. Foto: Inge Gjellesvik NTB / Scanpix
GLANSDAGER?: Melodi Grand Prix 1986 i Grieghallen, Bergen. 14 år gamle Sandra Kim sang "J «aime la vie" (Jeg elsker livet), tonesatt av orkester, og vant på barnslig sjarm. Her løftes hun på gullstol av 1985-vinnerne Bobbysocks (f.v) Hanne Krogh, Sandra Kim og Elisabeth Andreassen. Foto: Inge Gjellesvik NTB / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling