KOMMENTARER

Kanskje råd til å redde klimaet

Midt i klimavalgkampen utfolder det seg en historisk mulighet for Norge til å bidra til å løse klimakrisa. Regjeringen må bare sjekke at den ikke har brukt opp alle pengene i bompengepakka.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I går fikk vi et godt eksempel på det korte, og det lange perspektivet i politikk og samfunnsutvikling. Mens landets politikere løper hals over hode for å mobilisere de siste velgerne i det som ser ut til å bli et gedigent klimavalg, ble det kalt inn til et par pressekonferanser på Den norske opera i Oslo. Inne i det halvfulle konferanserommet ble det signert avtaler og gitt lovnader som kan bety enorme kutt i klimagassutslipp. Det var ikke et klimabrøl, det var lyden av signerende penner som skrapte mot intensjonsavtaler, og en høynivåkonferanse i storsalen; industrisektorens sakte vei mot mulig nullutslipp i 2050. Det skjer, som det heter i klimakretser – kanskje, får vi legge til.

Karbonfangst- og lagring, er det vi snakker om. Bak dette søvndyssende begrepet skjuler det seg en teknisk og industriell løsning som kan ta pusten fra enhver fireåring. Hør bare her: Ideen, som allerede er tekno-"logisk mulig, er å fange CO2 som slippes ut i industriprosesser, omdanne det til flytende væske, frakte det på skip og pumpe det ned under havbunnen i Nordsjøen. Som en slags omvendt oljeproduksjon. Dette nærmest vanvittige foretagendet har vært diskutert i et par tiår nå, men blitt avvist av industrier og politikere som halsbrekkende komplisert og ikke minst halsbrekkende dyrt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer