NYE HUMORPROGRAM: Tre nye premierer ser dagens lys på TV 2 i Humor i høst «Aktiv på dagtid», «Live på direkten» og «Sølvrekka». Foto: TV 2
NYE HUMORPROGRAM: Tre nye premierer ser dagens lys på TV 2 i Humor i høst «Aktiv på dagtid», «Live på direkten» og «Sølvrekka». Foto: TV 2Vis mer

Kanskje TV 2 kaprer noen av disse så svært ettertraktede yngre seerne, også

Vi har anmeldt TV 2s nye humorsatsinger.

Aktiv på dagtid, Humornieu, Live på direkten og Sølvrekka

4 1 6
Denne uka
Beskrivelse:

Blant ukas fire TV 2-premierer er de yngste klart best.

Kanal:

TV 2 og TV 2 Humor

Se alle anmeldelser

TV-HUMOR: «Ingen liker nye folk på tv», slår det kjente ansiktet Morten Ramm og hans ganske ukjente kumpaner fast i kor i åpningen av første episode av «Humornieu», som tar steget fra nett til tv. «Humornieu» lykkes så langt nest best av de fire nye humorprogrammene som har premiere i TV 2s nye satsing denne uka. De tre andre er «Aktiv på dagtid», «Live på direkten» og «Sølvrekka».

Jeg liker nye folk på tv, og «Humornieu» består utover Ramm av blant annet sketsjer og absurde intervjuer med Mette Alstad, Bjørn Asgeirsson, Amanda Erlandsen, Martin Marki, Erlend Mørch, Fredrik Kvaløy og Vegar Tryggeseid. Særlig sistnevnte Tryggeseid er en svært original komisk type, som minner noe om de absurde tekstene og gestene til det eminente svenske «Klungan»-kollektivet, som har laget mesterverket Ingen bor i skogen (2010) for SVT.

Særegne Tryggeseid leverer «den nieue humoren». Alstad og Erlandsens «Singer Songwriter Girls» er artig, og ellers viser Marki og Mørch sprudlende slapstick og veslevoksent vidd i sketsjer om sjekking og om å være sammen med mora til en kompis.

Sleiv på direkten

«Live på direkten» – som programlederne Einar Tørnquist og John Brungot stadig minner oss om at går på direkten – harselerer med ukas nyheter gjennom sketsjer med personparodier. Første gjester var Ingrid Gjessing Linhave og Vidar Magnussen. Når man skyter på direkten, er enkelte sleivspark utenfor mål å forvente. Det skjer jo i et av forbildene Saturday Night Live også. Men det ble litt for mye fnising på scenegulvet, og litt for lite latter i sal og stue i første sending.

Programmet har ikke helt funnet formen, og med og uten kostyme datt parodiene som perler fra ei snor: Anne B. Ragde og Unni Lindell, Andreas Thorkildsen, Henrik Ingebrigtsen og faren, Kygo, Vidar Magnussen (parodiert av dem alle, inkludert ham selv), Marcus og Martinus, Hitler («Jeg elsker Skam») og Quiz-Dan Børge, blant andre. «Paroditime?» spurte Magnussen da han «fersket» de andres bakparodiering, og spørsmålet kan stå som en tittel for første program.

Personparodi er en kunst som krever nitid forberedelse, og den faller fort gjennom i tilsynelatende teatersportsk revyimprovisasjon. Avslutningssketsjen om Dan Børges «frieri» til yngre seergrupper rammer også dem selv.

«Stavangerkameratene» er lovende som sketsjeserie, og konseptet med gjetninger om innholdet bak avisenes betalingsmurer kan bli et pluss. Men aller best var den godt skrevne OL-sangen fremført i en musikkvideo, der Brungot på indirekten traff med det lattervekkende refrenget «Hvor var det det var igjen? Hvem var det der igjen? Hva heter det der igjen?». Flere slike gjennomarbeidete sketsjer bør få klatre over personparodimuren.

Slakt liv på dagtid

«Aktiv på dagtid» er et originalt konsept med «sitte ned»-komikk og kaffeslabberas, langsom dagtidstv om dagtidsliv. Slaktive komiker Lars Berrum inviterer ulike mennesker som ikke arbeider på dagen – som pensjonister og livsnytere – hjem til leiligheten sin. I tillegg inntar en gjest (Martin Beyer-Olsen, Sandeep Singh) kjøkkenet for å mikse drinker, og skuespiller Kim Kolstad broiles etter 15 år i samme rolle for Hollywood med gjentolkninger av Braveheart og Jim Carrey. Hm. Det funker fint.

Pensjonistene Trulte og Paula er artige i sin tolkning av den yngre generasjonen i første episode, og de to livsnyterne i andre episode serverer ost og sparetips, som «DINK» («Dual Income, No Kids»), som naturlig nok gir gode reisemuligheter. Et annet ok konsept er testingen av yrker som ikke krever utdanning, som matsykkelbud og portør.

Og til sist fyller et livemusikkinnslag stua. Programmet er løst, slarvete og eksperimentelt, og skal ha honnør for forsøket på å sprite opp dagtiden. Som Berrum selv sier: «Jeg har kost meg masse.»

Gull i «Sølvrekka»

Men, blant de fire tv-debutene funkler tv-programparodiserien «Sølvrekka» gjenskinn sterkest. «Sølvrekka» viser at fokusert og sofistikert programparodi er morsommere enn halvimprovisert og plump personparodi. De unge skuespillerne Even Torgan (23), Emilie Skolmen (23), Henrik Fladseth (26), Oda Djuplasti (20), Mathias Luppichini (24) og Kristin Jess Rodin (27) skaper karakterer innenfor kjente tv-formater og forankrer humoren innenfor klare rammer. Caroline Johansens instruksjon holder tungene oftest godt unna kinnet, og særlig Skolmen og Fladseth imponerer med nyansert spill. De skaper finmaskete pinlige situasjoner og overraskende punchlines med stemme og mimikk.

Tilskueren får kjørt kjevene i de to første episodene. Programmet switcher elegant mellom tidvis hysterisk morsomme parodier som «Kransekakekrigen», «Sentralstøvsugeraften», «Petter Hestejente – 52 dager på ridesenter», «Hvem innbiller du deg at du er?», «AdoptAway», «Visning», «Natteravnene», «Fornemmelse for ånder», «Designdrømmen» og «Lei av meg».

En rørt ung mann finner ut at han er i slekt med apene, et ungt par blir endelig lykkelige etter å ha adoptert bort barna, meglere byr latterlig lavt og høyt, en bestefar skrur «mystisk» av strømmen, og middelalderske «GoT»-natteravner griper ikke inn i sverdduell, men ringer foreldrene. I «Lei av meg» gråter generasjon prestasjon i gruppeterapi over sin mislykkethet: ikke klare å hoppe fire meter over en mur, ikke klare å løfte hesten sin, og ikke klare å dyrke særegne jordbær: «Jeg vil at mine jordbær skal være like store som en handlevogn.»

Jeg lo høyt mange ganger av de to første episodene, og gleder meg til resten.

Tar opp konkurransen

Med denne humorsatsingen tar TV 2 opp kampen med TVNorges, som de siste årene har levert blant annet «Ylvis», «Brille», «Helt Perfekt», «Kongsvik» og »Neste sommer». De gamle er kanskje eldst, men blant ukas fire TV 2-premierer er de yngste klart best.

Styrken i satsingen er variasjonen og bredden i humorformene, fra sketsjer, slapstick og revy til slakk skravling og absurd satire. Det er godt å se slike eksperimenter slippe til hos TV 2. Og med talenter som Tryggeseid, Skolmen og Fladseth kanskje kanalen kaprer noen av disse så svært ettertraktede yngre seerne også.