Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP-finalen 2020

Kantar-ekspert om MGP: Stor feilmargin

NRK føler seg sikre på at Ulrikke Brandstorp er riktig vinner av MGP. Nils Petter Strømmen mener finalen kunne ha fått et helt annet utfall dersom det norske folk fikk bestemme.

VANT: Til tross for stemmekaoset var det forhåndsfavoritten Ulrikke Brandstorp fra Sarpsborg som tok seieren. Video: NRK / Marie Røssland, Dagbladet TV. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): - Vi synes dette er veldig leit, og vi beklager at det ble sånn, men vi føler oss trygge på at det er den riktige vinneren som står igjen.

Det sier konstituert kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen etter lørdagens finale i MGP, der Ulrikke Brandstorp stakk av med seieren.

I en lengre periode var det umulig for publikum å stemme på sin favoritt. Det gjorde at NRK gikk for plan B, der en såkalt «folkejury» på 30 personer bestemte hvilke fire innslag som gikk videre til sølvfinalen.

Fra sølvfinalen til vinneren ble kåret, var det det norske folk som stemte, opplyser MGP-prosjektleder Stig Karlsen overfor Dagbladet.

STEMMEKAOSET: Prosjektleder i Melodi Grand Prix, Stig Karlsen beklager for at ting gikk som de gikk. Video: Marie Røssland Vis mer

Han føler seg trygg på at Brandstorp er en «verdig vinner».

Karlsen forklarer at folkejuryen ble satt sammen på slik en måte at de er representative for det norske folk.

Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver i innsikts- og rådgivningsselskapet Kantar, mener imidlertid at NRK ikke har grunn til å være altfor skråsikre på kveldens utfall.

Feilmargin

- Hvis NRK mener at disse 30 personene skal få bestemme, er det fair enough, det. Men da kan man ikke være helt sikker på at det er den rette vinneren, hvis den rette vinneren er den som det norske folk ville stemt fram.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Strømmen er innforstått med at NRK neppe har fulgt samfunnsvitenskapelige prinsipper i utvalget av folkejuryen.

Samtidig påpeker Kantar-rådgiveren at det er stor feilmargin knyttet til et så lite utvalg, som skal «representere» hele Norge.

PÅPEKER FEILMARGIN: Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver i Kantar. Foto: Privat
PÅPEKER FEILMARGIN: Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver i Kantar. Foto: Privat Vis mer

- Hvis man legger samfunnsvitenskapelig metode til grunn, vil den statistiske feilmarginen ligge et sted mellom åtte og tjue prosent, sier Strømmen.

- Jo færre mennesker du snakker med, jo større usikkerhet er det rundt resultatet.

Advarer mot skråsikkerhet

Feilmarginen kan forklares slik:

I en tenkt situasjon der folkejuryen skulle ha valgt enten Ulrikke eller Kristin som vinner, og stemmegivningen hadde endt på 55 prosent til den ene og 45 prosent til den andre, kunne man ikke ha vært sikker på hvem som var den rette vinneren - dersom hele det norske folk hadde bestemt.

- Det sier noe om hvilket spenn man kan bomme innenfor, sier Strømmen.

Han påpeker at man ofte intervjuer 1000 personer for å få et representativt utvalg med lav usikkerhet innen markedsanalyser, men har forståelse for at NRK ikke hadde anledning til å ha så mange personer i bakhånd.

- Jeg er ikke nødvendigvis kritisk til den folkejuryen. Men det er bedre å snakke om en verdig vinner, enn rett vinner.

- Ordentlig galt

MGP-prosjektleder Stig Karlsen sier til Dagbladet at dette utvalget av 30 personer er satt sammen av representanter i ulik alder fra hele landet. Disse har vært med helt siden delfinalene.

- Nå måtte det brukes, fordi det gikk ordentlig galt. Vi må bare beklage at vi var der i dag. Vi har en vinner som har vært storfavoritt hele veien, sier Karlsen til pressen lørdag kveld.

Han sier han føler seg sikker på at rett vinner ble kåret.

Hele Norges coronakart