Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kanye digger Leif Ove Andsnes

Den mektige rapperen Kanye West er dypt fascinert av Leif Ove Andsnes' multimediale prosjekt.

VEKKER OPPSIKT: I «Pictures Reframed» samarbeider den norske stjernepianisten Leif Ove Andsnes med den sørafrikanske kunstneren Robin Rhode. Duoen tar for seg Modest Mussorgskys' berømte klaverstykke «Bilder fra en utstilling». Foto: Siv-Anne Skogen/NRK
VEKKER OPPSIKT: I «Pictures Reframed» samarbeider den norske stjernepianisten Leif Ove Andsnes med den sørafrikanske kunstneren Robin Rhode. Duoen tar for seg Modest Mussorgskys' berømte klaverstykke «Bilder fra en utstilling». Foto: Siv-Anne Skogen/NRK Vis mer

||| «Pictures Reframed» er nå på stor turné i USA og Europa. Her samarbeider den norske stjernepianisten med den sørafrikanske kunstneren Robin Rhode om Modest Mussorgskys' berømte klaverstykke «Bilder fra en utstilling».

Flere av de største amerikanske avisene og prestisjetunge magasinene intervjuet duoen i forbindelse med verdenspremieren på stykket i New York 13. november.

God reklame
Men allerede i oktober hadde en av USAs mestselgende artister, rapperen Kanye West, fått øynene opp for prosjektet der Andsnes' toner mikses med grafiske bilder og film signert Rhode.

I sin blogg skryter Kanye West:

«Disse to kunstnerne går sammen for første gang og vi tror resultatet rett og slett vil bli slående — i det de to enestående kunstnerne vil overgå seg selv».

Tross prestisjetung blogging og omtale i Vogue Magazine og trendblekka Dazed and Confused, har forestillingen ikke blitt like godt mottatt av de klassiske anmelderne i amerikanske aviser.

Tittelen på anmeldelsen til Washington Post er «Rammen passer ikke». Anne Midgette beskriver forestillingen som «et forsøk», der dialogen mellom utøverne ikke fungerer. Hun synes ikke det går klart fram om Rhodes videoer er konseptkunst eller tegneserier, og liker ikke måten Andsnes hamrer på pianoet.

Anmelderen i San Francisco Classical Voice er mye mer mildere stemt og kaller forestillingen vakker.

«Pictures Reframed er mye mer enn nok en multimedial forestilling, men illustrerer glimrende Mussorgskys verk», heter det i anmeldelsen.

Til Norge
New York Times' anmelder Anthony Tommasini skriver at han er glad for å ha sett dette «multimediale eksperimentet», men mer glad for at han kan nyte Andsnes' nye innspilling av Mussorgsky og Schumann — uten visuelle bilder.

«Bilder fra en utstilling» er inspirert av en kunstutstilling til Mussorgskys venn, maleren Viktor Hartmann. Når den engelske storavisa The Times spør Leif Ove Andsnes om hvorfor musikken trenger ekstra bilder for å bli framført, svarer pianisten:

- Det er ikke fordi denne musikken trenger det at jeg gjør det på denne måten, den fungerer godt på egen hånd. Men dette er et stykke som alltid har vært i utvikling, sier Andsnes.

I kveld er forestillingen i Brussel, før den drar videre til Moskva. Til Norge kommer «Pictures Reframed»17. og 18. desember når duoen entrer konserthusene i Stavanger og Oslo.

I TRØBBEL: I høst ble Kanye West opptrinn på MTV Video Awards kommentert av president Barack Obama. West stjål mikrofonen til prisvinner Taylor Swift. Foto: Scanpix
I TRØBBEL: I høst ble Kanye West opptrinn på MTV Video Awards kommentert av president Barack Obama. West stjål mikrofonen til prisvinner Taylor Swift. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media