Kanye West og Jay-Z er konger på haugen

Ingen dødpunkter i Telenor Arena.

USPISELIG FOTOKONTRAKT: Managementet til Kanye West og Jay-Z krevde at fotografene skrev under en kontrakt med uakseptable restriksjoner forut for konserten i går. Dagbladet var et av mediene som nektet å skrive under. Dette bildet er tatt ute i salen av Dagbladets musikkreporter Jonas Pettersen.
USPISELIG FOTOKONTRAKT: Managementet til Kanye West og Jay-Z krevde at fotografene skrev under en kontrakt med uakseptable restriksjoner forut for konserten i går. Dagbladet var et av mediene som nektet å skrive under. Dette bildet er tatt ute i salen av Dagbladets musikkreporter Jonas Pettersen.Vis mer

KONSERT: Det var ikke rart publikum kastet seg sultent over billettene da Kanye West og Jay-Zs Oslo-konsert ble annonsert, for maken til gullpakke skal man lete lenge etter:

To av dagens aller største rapartister på samme scene, som til sammen står for en imponerende andel av det siste halvannet tiårets største hits — for ikke å si beste låter.

Og på toppen av det hele laget de altså i fjor et førsteklasses samarbeidsalbum, «Watch The Throne», som havnet på fjerdeplass på Dagbladets liste over årets beste plater.

Begge har dessuten allerede vist norgespublikummet at de leverer konsertopplevelser vel verdt billetten.

Så også i går.

Kontrastfylt De to er i utgangspunktet en kontrastfylt sammensetning — Kanye med sine selvhøytidelige stormannsgalskap og mange kjølige melodi- eller sampledrevne låter, og Jay-Z med sin joviale cool og rapbriljering.

Men med det tette samarbeidet de to har hatt er det heller ingen overraskelse at de leverer et tett og velkomponert show, med elegante overganger fra pianoet i «Empire State Of Mind» til «Runaway», og den dramatiske, seige West-produksjonen i Jay-Zs «Run This Town» til massivt pumpende, Jay-Z-gjestede «Monster».

Felles har de to også et beinhardt fokus på å levere, og nettopp det satte standarden for gårsdagens konsert.

Maktdemonstrasjon Til tross for lasershow, storskjermvideoer og et par storskjermkuber som ble brukt som sceneøyer blant publikum, var det nemlig en konsert der artistenes musikalske opptreden alltid sto i sentrum, uten band.

Mens West lekte seg med stadionshow, holdt Jay-Z mer tilbake, og de kunne like gjerne sitte henslengt på scenekanten i en felles framføring av «New Day» og «Hard Knock Life» som å bade i effekter.

Men først og fremst var denne konserten en maktdemonstrasjon av en hitparade — og publikum visste å sette pris på det.

40 låter Mesteparten av «Watch The Throne» ble framført, i tillegg til høydepunkter fra de to rappernes respektive karrierer, fra «Jesus Walks» og «Runaway» til «Izzo (H.O.V.A.)» og «Dirt Off Your Shoulder».

På snaut 2,5 time lirte de to av seg nesten 40 låter, uten et eneste dødpunkt.