Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kaos i garasjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUSIKK OG MOTE

er et enegget tvillingpar. Hva hadde vel Elvis vært uten kinnskjegg, Ramones uten denim og Kiss uten sminke? At mote påvirker den musikalske utviklingen er det liten tvil om, men problemet oppstår når trender og musikksjangere resirkuleres så fort at det er vanskelig å henge med. I musikkindustrien dukker det stadig opp nye motebegreper, blant de heiteste for tida er «garasjerock». Om det skyldes begrepsforvirring, mangel på kunnskap eller nøye planlagte markedsføringsstrategier er uvisst, men det kan virke som om ethvert band som skrangler, faller inn under kategorien.

Garasjerocken har opprinnelig sine røtter i Midtvesten på begynnelsen av 60-tallet. Influert av «den britiske invasjonen», med The Beatles, Rolling Stones og The Kinks i spissen, utformet de amerikanske tenåringene sin egen rock i en simplere og råere utgave. I en kort periode mellom 1964 og 1967 var det tusenvis av utøvende garasjerockband i USA, men bare et fåtall av disse, som The Kingsmen, The Sonics, The Standells, The Seeds og Count Five, ble legendariske. I dag lever fortsatt garasjerocken i beste velgående som en selvstendig sjanger, med strenge musikalske kodekser.

60-TALLS-ENTUSIASTENE

er ikke de eneste som har opplevd å bli misforstått. På 90-tallet stiftet man for første gang bekjentskap med begrepet elektronika. Opprinnelig stammer dette begrepet fra en samleutgivelse, «New Electronica Vol.1» fra 1993, som besto av Detroit-influerte teknoband. Amerikansk musikkpresse plukket raskt opp begrepet og brukte det som sekkebetegnelse på all udefinerbar musikk laget med elektrisk utstyr - til stor irritasjon for mange av verdens dj-er.

GREIT NOK AT MUSIKALSKE

begreper kan forandre mening over tid, men man skal ikke glemme at de har en historie også. «Garasjerock» er et godt eksempel på hvordan et begrep mister sin egentlige mening når det går inflasjon i moteriktig bruk av det. Poenget er vel at når det er fullt kaos i garasjen, så arrangerer man garasjesalg. Og en del av disse begrepene kommer garantert til å gå på billigsalg.