STILLINGSKRIG: Lederen for republikanerne i Representantenes hus, John A. Boehner, klarte ikke å få med seg sine mest ekstreme partifeller på en kompromissløsning tirsdag kveld. Foto:  Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
STILLINGSKRIG: Lederen for republikanerne i Representantenes hus, John A. Boehner, klarte ikke å få med seg sine mest ekstreme partifeller på en kompromissløsning tirsdag kveld. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

Kaos i Kongressen

Det kalles utpressing. Tea Party-republikanere i kongressen vil nekte USA å fungere, hvis de ikke får de som de vil.

Kommentar

Det føderale amerikanske statsapparatet er delvis stengt. Mange hundre tusen offentlig ansatte får ikke gå på jobb. De mottar ikke lønn. Selv kjøkkenhagen til Michelle Obama visner og råtner, siden de statsansatte gartnerne ikke kan pleie den. Slik har det vært siden 1. oktober. Da nektet republikanerne i Representantenes hus å bevilge flere penger til USAs drift. De stilte krav for å vedta et nytt og midlertidig budsjett: Den nye helseforsikringen Obama og demokratene hadde fått vedtatt måtte endres, fjernes eller utsettes. Kravet hadde lite med de bevilgningene de skulle vedta å gjøre. «Obamacare» er finansiert på annet vis. Republikanerne holdt simpelthen statsbudsjettet gissel for å få innfridd andre krav.

Obama nektet å forhandle. Men i morgen går en ny og enda farligere frist ut. Siden statsbudsjettene i USA går med store underskudd er myndighetene nødt til stadig å ta opp nye lån. Da er de avhengige av at Kongressen løfter taket på hvor mye gjeld USA kan ta opp. Det har også republikanerne i Representantenes hus nektet å gå med på. De siste månedene er det bare kreativ bokføring som har gjort myndighetene i stand til å betale regningene sine, men i morgen er det slutt. Det finnes ikke flere triks igjen. På et eller annet tidspunkt etter morgendagen kan ingen garantere at USA vil være i stand til å betale regningene sine. Dollar er verdens reservevaluta og dersom noe slik skjer, kan tilliten til valutaen og selve finanssystemet svikte. Seriøse økonomer mener det kan føre til kollaps i verdensøkonomien, krakk og panikk i markedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mest konservative Tea Party-republikanerne er villig til å ta sjansen. De tror ikke det blir så ille. I praksis holder de verdensøkonomien som gissel for å få innfridd sine politiske krav. Lånene USA trenger er jo for å dekke utgifter Kongressen allerede har vedtatt. Økningen av gjeldsrammen burde vært en formalitet.

Noen har trukket fram et sitat fra republikaneren Abraham Lincoln for å beskrive utpresningen. Lincoln ble anklaget for at han ville være ansvarlig for borgerkrigen, dersom han ikke gikk med på et kompromiss om omfanget av slaveri. Da svarte han: «En landeveisrøver holder en pistol mot hodet mitt og sier: Gi meg det jeg vil ha, eller så skyter jeg deg, og da blir du en morder!». Selv har Obama nøyet seg med å si at taktikken er som å kreve å få kjøpe et hus samtidig som du truer med å sette fyr på det hvis du ikke får kjøpe det. Han har i to uker nektet å gjøre noen innrømmelser. Begrunnelsen er at man ikke kan forhandle med noen som driver med utpressing. Lykkes gisselholderne med taktikken vil de snart være tilbake for å kreve mer.

Republikanerne er i ferd med å tape kampen om offentlig støtte. Målinger viser at folk gir dem det klart største ansvaret for situasjonen. I siste måling i Washington Post var over halvparten av republikanernes egne velger misfornøyd med partiet. Men mer moderate republikanere blir også holdt fanget av sin egen høyrefløy. Bryter de partienigheten risikerer de å få Tea Party- kandidater mot seg i neste primærvalg. Mange representanter sitter i sikre seter, der trusselen kommer fra høyre og ikke fra Demokratene. Republikanerne i Senatet er mer kompromissvillige: De forhandler på spreng om en løsning med demokratene. Det kompromisset truer deres egne partifeller i Representantenes hus med å avvise.

I går var kaoset komplett: Republikanerne i Representantenes hus prøvde å komme sine egne partifeller i Senatet i forkjøpet med selv å vedta sitt eget kompromissforslag, uten å forhandle med demokratene. Det hvite hus var raskt ute og forhåndsavviste tilbudet., Men så viste seg at lederen for republikanerne i huset, John A. Boehner, i første omgang ikke hadde fått med seg de mest ekstreme av sine egne på forslaget: De synes ikke engang republikanernes eget forslag ga dem nok. Konfliktlinjene i stillingskrigen går nå også mellom republikanerne i Representantenes hus og republikanerne i Senatet, og mellom moderate og ekstreme i Representantenes hus. Et parti som truet med å legge torpedoen under verdensøkonomien virker i stand ti å sprenge seg selv i luften i forsøket.

Mest sannsynlig blir det, som vanlig, en slags nødløsning i siste minutt. Det er i tilfelle bare en utsettelse. Senatets mulige kompromissforslag løser ingenting varig. Det utsetter bare krisene til over jul. Da faller disse to krisene sammen med de automatiske kuttene i statsbudsjettet fra et tidligere mislykket kompromiss. Slik Kongressen nå fungerer er det dette det beste den får til: Den ruller en stadig større krise foran seg.