LEDER

Kaos truer krig mot IS

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

25 land har gått inn i USAs såkalte «koalisjon av villige» i kampen mot terrorgruppa IS (den såkalte islamske staten). Debatten her hjemme går på om Norge er på full fart inn i en ny krig. Dette er imidlertid ikke det eneste problemet med Norges deltakelse.

IS kontrollerer store områder både i Syria og Irak, men det er bare USA som hittil eksplisitt har planer om å bombe IS i Syria. Regjeringen understreker at Norge bare vil være med på det som skjer i Irak. Allerede her ligger en gordisk knute. Hvordan kan det gå for seg når den såkalte islamske staten er en enhet i to land der grensene i øyeblikket ikke eksisterer, og IS-krigerne opererer både i Syria og i Irak? Og hvordan skal de fem norske stabsoffiserene som skal delta i planleggingen av krigen forholde seg når amerikanerne skal drøfte kampen mot IS i Syria også? Skal man være konsekvent, må de fem da gå på gangen, noe som selvfølgelig ikke vil skje.

Og hva når Norge etter all sannsynlighet sender norske elitesoldater som på papiret bare skal trene opp den irakiske hæren? Med disse soldatenes rennommé må man være naiv hvis man ikke tror at storebror USA vil ha hjelp av dem på bakken av og til. Hva gjør disse soldatene hvis de skal peke ut mål om befinner seg på den syriske sida av IS? Nekter man da å delta? Tvilsomt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer