Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kapitalen, algedøden og kjærligheten

Kari Bøge har skrevet rene ungdomsthrilleren, der skumle og farlig virkelige ting foregår i New York, mens det hele fortetter seg katastrofalt i «The Arendal Connection»...

Svanhild, vinglete sjel i et vakkert legeme, raser utfor skråplanet med hodet fullt av blanke drømmer om trendy lykke. Sheila, karrièreklatrer i det internasjonale motekonseret Ery-Throxy er legemliggjørelsen av Svanhilds drømmer. Fasaden er perfekt, men lykken? Den har visst bedre vekstvilkår på en benk under syriner i Arendal, der Nik og Fanny sitter og lar motepress og meningspress seile sin egen sjø.

Ambisjon

Bøges klare vilje og ambisjon med denne boka er ikke vanskelig å få øye på. «Svanesang» er ingen frittsvevende, tidløs ungdomsbok om gryende kjærlighet og knuter på tråden. Den er solid forankret i en virkelighet som norsk ungdom per 1988 befinner seg midt i, men nøyer seg ikke med å være et underholdende speil. Bøge trekker opp linjer og sammenhenger som kanskje ikke er så åpenbare. Hun bevisstgjør av alle litterære krefter.

Lykkes

Jeg synes hun lykkes godt. Hun samler de mange trådene i sin lille, internasjonale thriller imponerende fast, og dermed står også argumentasjonen hennes sterkere. Arendal, for eksempel, er ingen isolert idyll-øy i den internasjonale storkapitalens frådende hav. Flokkmentalitet og stempling av alt som ikke er in som fjernt er holdninger som smarte folk vet å utnytte.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media