Jason Timbuktu Diakité med boka «En dråpe midnatt»

- Kapittelet om mobbing var fint å ha med. Kokainhistorien var derimot verre

Rasisme og følelsen av aldri å høre hjemme, er blitt til bok, signert Timbuktu.

ANNERLEDES: Jason Timbuktu Diakité har følt seg annerledes hele livet. Han har ikke passet inn noen steder. Sånt blir det bok av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANNERLEDES: Jason Timbuktu Diakité har følt seg annerledes hele livet. Han har ikke passet inn noen steder. Sånt blir det bok av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det vanskeligste å skrive, var kapittelet om mobbing. I de seks første skoleåra mine var jeg i slåsskamper hver dag. Jeg fikk slengt etter meg ord som «niggerdritt». Jeg tenkte at niggerdritt måtte være enda verre enn hvit dritt.

Jason Timbuktu Diakité har capsen på snei og snusen plassert under overleppa. Han er på Norgesbesøk for å snakke om boka si som nå er oversatt til norsk. Den som handler om hvordan han hele sitt liv har vært besatt av pigmenter. Av farger. Av hvordan det er ikke å føle seg like svart som sin pappa, og heller ikke hvit som sin mamma. Hvor hører man hjemme da?

Kokain

- Det letteste å skrive, var episoden fra Kina. Jeg var på turné og fikk telefon fra svenske journalister som ville opplyse meg om at de hadde film av meg der jeg sniffet kokain hjemme i Sverige. Dette skulle de legge ut på nettsidene sine, og om jeg ville kommentere. Og mens kapittelet om mobbing var fint å ha med i boka, syns jeg kokainhistorien var vanskelig. Jeg var redd for hvordan folk kom til å dømme meg.

Siden fjortenårsalderen har Jason Diakité skrevet rap-låter. Han tok artist-navnet Timbuktu. Han har produsert hitlåter som har gjort ham til et folkelig ikon, opptrådt på utallige festivaler, gjestet Nobel-konserten, og han har vært en flittig samfunnsdebattant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer