Kappløpet mot mål

Det store spørsmålet nærmer seg avgjørelse. Det er de mindre som trenger seg på, skriver Stein Aabø.

KAMPEN: Fra partilederdebatten på NRK i Arendal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KAMPEN: Fra partilederdebatten på NRK i Arendal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Meninger

Vi nærmer oss. Det er mindre enn to uker til valget. Valgkampen er inne i siste fase. Det er tretthetstegn i manesjen. Den store kampen ser ut til å være avgjort. Alt annet enn borgerlig flertall vil være en sensasjon. Følgen vil være at de rødgrønne taper. Men de vil trolig klare å forhindre en ren blåblå regjering. Den blir enten en lyseblå eller en blågulgrønn.

Innenfor dette bildet vil den gjenstående valgkampen trolig stå.

Alle partiene vil selvfølgelig spille til fløyta går. Ingen vil innrømme at slaget er tapt eller kampen er vunnet. Erna Solberg vil dessuten holde på sitt ønske om å få med alle fire i en ny regjering. Ap vil gjøre sitt ytterste for å bli det største partiet, ikke minst med tanke på framtida. SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne vil kjempe for å komme over sperregrensa. KrF ser ut til å være på trygg grunn. Og Senterpartiet vil kjempe landbrukets og distriktenes sak og komme over sperregrensa med god margin. Det er miljøpartiene, Venstre, SV og MDG som lever farligst ved å spise av hverandres velgere.

Riktignok har valgkampen så langt endret bildet noe. Arbeiderpartiet har passert Høyre som det største partiet på de fleste meningsmålingene, selv om forskjellene er små. Og de blåblå har mistet sitt rene flertall. NRKs måling sist fredag var dramatisk, med en tilbakegang for Høyre på 4,9 prosentpoeng bryter med de siste åras nokså stabile trend for Høyre. Men seinest i går viste en Infactmåling i VG at Høyre igjen var størst, med 0,2 prosentpoeng.

Det startet med Ipsos/MMIs måling for Dagbladet som ble tatt opp mellom tirsdag 13. og torsdag 15. august der Ap bykset fram til 32,5 prosents oppslutning mens Høyre gikk tilbake til 27,5. Det var med ett spenning i valgkampen. Seinere målinger har gitt lavere oppslutning for Ap, og litt høyere for Høyre. Det har gitt plass til Venstre og KrF innenfor et borgerlig flertall. Disse partiene markerer hyppig sitt syn om at det svært usannsynlig at de vil kunne samarbeide med Frp i regjering. Det kan være like mye indremedisin og taktiske kommentarer som en realitet. I gårsdagens «Politisk kvarter» var begge opptatt av å moderere forslagene fra Frp's utvalg som foreslår tiltak for en bærekraftig innvandring. De viste til at partileder Siv Jensen er langt mer moderat enn partiets innvandringspolitiske utvalg. De vet at hun er pragmatisk. Og de - altså Venstre og KrF - vet at Frp driver valgkamp. Vel inne i regjeringsforhandlinger vil partiet skifte ham. Da vil Siv Jensen opptre smidig og ryddig, og trolig finne seg i at andre partier får definere både innvandringspolitikk som alkoholpolitikk. Dermed kan vi ikke utelukke at de fire borgerlige partiene kan forhandle seg fram til et regjeringsgrunnlag.

Til tross for nerver i Høyre, skal det mye til at partiet snubler totalt på oppløpssida. Det har holdt fast på sin strategi i flere år. Utslagene på meningsmålingene har ikke vært dramatiske, og nesten som forventet. Partiet har lenge vært «fullmobilisert» og har vært forberedt på at det vil rykke noe tilbake når valgkampen tryller fram flere velgere. Når kaka blir større, vil et parti i nærheten av sin antatt maksimale oppslutning, miste noe i relativ oppslutning.

Både NRK og TV2 har pådratt seg troverdighetsriper i lakken. De påstås å heie på hvert sitt lag. Effekten blir trolig mer varsomhet. I hvert fall i statskanalen NRK. Den er tross alt strengest oppdratt og har i alle år slitt med merkelappen ARK. Ethvert tilløp til skjevhet vekker rasende reaksjoner.

De rødgrønnes beste argument har hittil vært at en borgerlig regjerings politikk er helt i det blå. De er uenige om hvem som skal sitte i regjeringen, om en hel rekke enkeltsaker og ikke minst om bruken av oljepenger. Forskyvningen internt på borgerlig side styrker denne argumentasjonen. Kaosargumentet ser imidlertid ikke ut til å spre særlig frykt blant velgerne. I hvert fall har det ikke rokket særlig mye ved blokkene. De borgerlige partiene har et veldig forsprang på alle målinger.

På samme måte som Frp nå henter fram alt partiet har i skuffen, i valgkampøyemed, forblir Høyre lyseblått og sentrumsorientert av valgtaktiske grunner. Partiet er det naturlige sentrum på borgerlig side. Det vil ha det avgjørende ord både når det gjelder regjeringsdannelse og politisk innhold. Det kan være med og danne flere ulike regjeringer, gitt at det får om lag 25 prosents oppslutning. Alt dette vet de andre partiene på borgerlig side, der de akkurat nå kjemper for sitt eget liv og sin egen posisjon. Får de flertall, tror jeg de blir medgjørlige under forhandlingene. Da er det ikke lenger nødvendig å være tøffe i trynet. Da vil det være lenge til neste valg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.