DUELL I KJUTTAVIGA: Hvem fortjener tittelen kongen på havet? Kaptein Sabeltann eller greven av Gral? Er det noe å lure på? Foto: Ole Martin Buene/Dyreparken
DUELL I KJUTTAVIGA: Hvem fortjener tittelen kongen på havet? Kaptein Sabeltann eller greven av Gral? Er det noe å lure på? Foto: Ole Martin Buene/DyreparkenVis mer

Kaptein Sabeltann er tilbake med pyroteknikk og forrykende drama

Også i år utkjempes drabelige sjøslag i Kjuttaviga.

KRISTIANSAND (Dagbladet):

Det fins folk i Kristiansand som er kritiske til at sjørøverflagget vaier over byen fra en bygning i Vestre Strandgate. Men det hjelper ikke om de er moralsk forarget over at den svartkledte piraten er et dårlig forbilde.

Fram til 1. august kjøres «Kaptein Sabeltann og den forheksede øya» for voksne og barn på utescenen i Dyreparken. Dagbladet anmeldte stykket med en terningfemmer i fjor, og det er slett ikke dårligere i år (kan leses her: http://www.dagbladet.no/kultur/anmeldelse-gronn-greve-jager-sjorover-med-sverd/60393882).

Forestillingen er full av drama, kjapp regi og pyrotekniske effekter. Kanonene tordner, lyn blinker, båter krenger og sjøsprøyten står til værs når det entusiastiske ensemblet spiller ut sin blanding av drama, slapstick, dans og akrobatikk.

Kyrre Haugen Sydness som Sabeltann, Håvard Bakke som greven av Gral og Ellen Birgitte Winther som heksa Miriam går med stor troverdighet opp i sine roller. Til tider er det skummelt, men avbrytes som regel i rett tid av befriende komikk.

At sjørøvere herjer Sørlandet er for øvrig ikke noe nytt, rent historisk. Seinest i går kunne vi lese i Klassekampen om den brutale piratvirksomheten langs kysten her nede på 1400-tallet. Seinere, under Napoleonskrigene, var den såkalte kaperfarten regelrett legal fra 1807 til 1814.

Som pirat er Sabeltann snillere enn de slemme, men slemmere enn de snille, er det blitt sagt. En ekte sørlending, med andre ord, som jakter på gull langs den gylne middelvei.