«Kaptein Sabeltann» vraker paradisplaner

Terje Formoe trekker seg fra temapark i Karibia.

PARADIS: Her, ved idylliske Puerto Plata i Den dominikanske republikk, skulle Sabeltann-konseptet ligge. Nå er planene skrinlagt. Foto: Google Maps
PARADIS: Her, ved idylliske Puerto Plata i Den dominikanske republikk, skulle Sabeltann-konseptet ligge. Nå er planene skrinlagt. Foto: Google MapsVis mer

For ett år siden kom nyheten om at sanger, skuespiller og forfatter Terje Formoe planla å seile til Karibia med suksesskonseptet Kaptein Sabeltann.

Sammen med Kristiansand-firmaet Park Adventures Group AS skulle han etablere en Sabeltann-temapark i Bergantin Bay ved paradisiske Puerto Plata i Den dominikanske republikk.

De luktet gull, men klarte ikke å ro avtalen i land. Nå er prosjektet skrinlagt, melder Fædrelandsvennen.

- Jeg må vite at Sabeltann er den samme og grunnideene beholdes. Bare ved å gi Sabeltann en ny egenskap, begynner man å utvanne konseptet. Det skal lite til, sier han til avisa.

HIV OG HOI: I år er det 30 år siden terje Formoe skrev forestillingen om Kaptein Sabeltann. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HIV OG HOI: I år er det 30 år siden terje Formoe skrev forestillingen om Kaptein Sabeltann. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Magefølelse

Overfor Dagbladet sier Formoe at han fikk en følelse av at temaparken ikke kunne møte de strenge kravene han stiller når Sabeltann-universet skal utvides.

- Det så veldig lovende ut og det var bra folk involvert fra USA, men jeg fant ut at mine krav og forventninger ikke kunne innfris. Det handler om at magefølelsen min må lyttes til. Jeg fikk en dårlig følelse og da går jeg ikke videre.

Formoe understreker at det bare var snakk om en intensjonsavtale.

- Den ble skrevet under for å gi mulighet til å se hvordan ting utvikler seg. Det viste seg at planene ikke var for meg. Det er ikke noe uvennskap involvert.

Daglig leder i PAG, Belinda Sousa, bekrefter dette overfor Fædrelandsvennen.

- Det var et enkelt og greit brudd fordi vi ikke ble enige om avtaleforholdene. Det var ikke noe drama, sier hun.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 26.10.2013 Terje Formoe skal spille i sin egenkomponerte sang. Møt han i Marokko der Kaptei Sabeltann og skatten i Lama Rama er under innsilling. Video Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Investerer millionbeløp

Formoe vil ikke utdype uenighetene mellom ham selv og Park Adventures Group overfor Dagbladet.

- Ville de vanne ut Sabeltann?

- Jeg vil ikke gå inn på det. Vi skilles som venner. Jeg må gjøre det som er riktig for Kaptein Sabeltann-konseptet som jeg har vært tro til i 30 år nå.

Og det er ikke snakk om å ta det rolig de neste hundre år.

- Jeg har masse andre planer, sier han.

Formoe viser blant annet til framtida til de årlige Sabeltann-showene i Kristiansand Dyrepark.

Har store forventninger

- Dyreparkens ambisjoner er skyhøye. Nå investerer de 50 millioner kroner på å utvide og utvikle Sabeltanns verden til en av verdens største sjørøverattraksjoner, sier Formoe.

I år er det 30 år siden han skrev forestillingen «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga». Året etter seilte Langemann, Benjamin, Pelle Pirat, Pysa Pirat, Skalken og Pinky ut fra Kristiansand Dyrepark for første gang.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, kommer også en animasjonsfilm om Kaptein Sabeltann, laget i samarbeid med prisbelønte Kvisten animasjon. Den er i rute og premieren er 27. september.

- Jeg har store forventninger. Dette er første gang jeg er med på en filmproduksjon som er 100 prosent etter mitt hjerte, sier Formoe.

FORELSKET: Janne Formoe møtte sin første kjærlighet i Dyreparken. Nå er hun tilbake i sitt barndoms paradis. Video: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer