Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Karate-Jan og pappaen til Milla blant årets mest delte

En god blanding av saker skapte engasjement i 2014.

DELINGSVINNER: Historien om svenske Jan Eriksson (69), som forsvarte seg mot ranere, ble en av årets delingsvinnere hos Dagbladet. Foto: Östersund-avisa LT
DELINGSVINNER: Historien om svenske Jan Eriksson (69), som forsvarte seg mot ranere, ble en av årets delingsvinnere hos Dagbladet. Foto: Östersund-avisa LT Vis mer

(Dagbladet): Bruken av sosiale medier er ikke akkurat et fenomen som sakker akterut. Vi bruker nettet og deler bloggposter og avissaker som aldri før, og delingsvinnerne er ofte sakene som tirrer følelsene og skaper engasjement.

Dagbladet har sett tilbake på hvilke saker som har blitt delt mest i sosiale medier hittil i år, og funnet et mangfoldig utvalg på delingstoppen, fra debattinnlegg om presset på leksehjelp til frykten for krympende sjokoladelagre.

Variert tematikk Nyheten om at Anders Behring Breivik «truer med sultestreik hvis han ikke får Playstation 3» fra februar er den mest delte Dagbladet-saken i år, med hele 44 814 delinger.

På andreplass kommer en sak som fikk stor oppmerksomhet i en kanskje ellers nokså rolig nyhetsperiode tidlig i august. 69 år gamle Jan Eriksson fra Östersund ble overfalt av tre ungdommer, men forsvarte seg uten å nøle. Eriksson har nemlig svart belte i karate.

- Nå har dere hoppet på feil gubbe, satans skitstøvler, forteller Eriksson at han sa da han ble angrepet.

Dagbladets sak om «Karate-Jan», den har fått 42 941 delinger.

- Vi ser en god blanding av saker som engasjerer i sosiale medier av ulike grunner. Noen fordi de handler om hverdagen, som leksehjelp og sjokoladespising, andre fordi de rett og slett er gode historier som den om «Karate-Jan», historier man vanligvis bare ser på film, sier Cornelia Kristiansen, Dagbladets ansvarlige for sosiale medier.

- Deling blir viktigere - Saker som overrasker, provoserer og appellerer til humor og rettferdighetssans har truffet godt på klikkfaktorene, sier førsteamanuensis Berit Skog ved NTNUs Institutt for sosiologi og statsvitenskap, som forsker på sosiale medier.

Skog peker på at deling i sosiale medier nå kan sette dagsorden på en helt annen måte enn tidligere.

- Vi ser i større grad at innlegg som deles og kommenteres mye i sosiale medier igjen plukkes opp av ordinære medier og kan skape store debatter. Slik har deling blitt viktigere enn før, påpeker Skog.

Milla skapte engasjement En nylig sak som skapte engasjement i både sosiale medier og avisens kommentarfelt, var Alexanders Helmersbergs følelsesladde utbrudd mot komikeres harselas med utviklingshemmede i «Det er min datter dere kødder med».

Debattinnlegget har blitt delt 32 600 ganger siden 5. desember.

Teksten ble først delt flere hundre ganger på Facebook etter at Helmersberg, far til Milla (3), la ut innlegget som en status på nettstedet.

- Dette innlegget appellerte både til de som synes det må være lov å tulle med alt, og de som synes det er skammelig å tulle med folk som har Downs syndrom. Saken inviterer både til en diskusjon om hva som er greit i humoren, og hvordan man snakker om svake grupper, sier Cornelia Kristiansen.                                         
 

SKAPTE DEBATT: Alexander Helmersberg, pappa til Milla (3), skrev et følelsesladd innlegg om vitsingen rundt utviklingshemmede. Foto: Privat
SKAPTE DEBATT: Alexander Helmersberg, pappa til Milla (3), skrev et følelsesladd innlegg om vitsingen rundt utviklingshemmede. Foto: Privat Vis mer