IKKE FARLIG: Karbohydrater, som finnes i blant annet pasta, poteter og ris, blir av mange regnet som fy-mat. Men - ifølge lege Tanja Kalchenko er det i ikke karbohydrater, men karbofobi som er helsefarlig. Foto: NTB Scanpix
IKKE FARLIG: Karbohydrater, som finnes i blant annet pasta, poteter og ris, blir av mange regnet som fy-mat. Men - ifølge lege Tanja Kalchenko er det i ikke karbohydrater, men karbofobi som er helsefarlig. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Kosthold

Karbohydrater er sunt!

Skal man unngå all plantekost og holde seg bare til kjøtt og smør, lever man ikke lenge.

Meninger

Birger Svihus, som forsker innen husdyrernæring, og lege Erik Hexeberg demoniserer karbohydrater i sin debatt med klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Svihus sier at stivelse og sukker «forverrer» blodsukkernivåene. Svihus og Hexeberg vil trolig også fraråde å spise brokkoli, hodekål, tomater og paprika, uten å snakke om andre grønnsaker og frukt, og ellers alt annet som kommer fra planteriket. Mesteparten av kalorier i for eksempel tomater og kål kommer nettopp fra karbohydrater og, enda «verre», fra sukkerarter.

Alle matvarer fra planteriket inneholder karbohydrater. Skal man unngå all plantekost og holde seg bare til kjøtt og smør, lever man ikke lenge, og man holder seg neppe frisk.

Samtlige helseorganisasjoner og fagpaneler råder til å spise mer planter og mindre kjøtt, og Nasjonalt råd for ernæring anbefaler et hovedsakelig plantebasert kosthold.

Det er anerkjent, både av ernæringsrådet i USA og Nordisk ministerråd, at et kosthold som er mer plantebasert, altså med mer planter og med mindre mat fra dyreriket enn det er i et vanlig vestlig kosthold, er mer helsefremmende. Grønnsaker, belgvekster, fullkorn, nøtter og kjerner er det vi bør spise mer av – disse er rike både på stivelse, sukkerarter og fiber – og flere hundre ulike sunne plantestoffer samtidig. Det er altså ikke karbohydrater, men karbofobi som er helsefarlig.

Det å tenke på mat som enten sukker, karbohydrat, fett eller protein er feil. I motsetning til mannen i gata burde en lege og en professor i husdyrernæring ha et mer nyansert syn på kosthold.

Jeg foreslår at disse leser hva store fagpaneler mener om plantebasert kosthold.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.