Kardemomme by er i Afrika

Torbjørn Egner fant Kardemomme by i Marokko.

(Dagbladet.no): Toleransen i sin enkleste form, kalte Thorbjørn Egner selv «Folk og røvere i Kardemomme by».

Det udødelige stykket som nå kommer i ny og mer fargerik drakt, er Riksteaterets storsatsing for barn og unge denne våren.

- Dette er vårt bidrag i mangfoldsåret 2008, sier teatersjef Ellen Horn til Dagbladet.no. Både rammen og ensemblet er mangfoldig på mange ulike vis.

Egner reiste til byen Essaouira i Marokko i 1949, og det var her han fikk ideen til historien om denne fargerike byen der alle kan gjøre som de vil bare de er gode og snille mot hverandre.

Blant palmer, krydder og kameler tegnet og malte han Kardemomme by-dekorasjonen.

Ideell by

Biniam Yhidego skal spille Jesper. Han kommer rett fra «Romeo og Julie in Rap!»Nordic Black Theatre og har tidligere medvirket både i serien « RAN» på TV2 og i flere produksjoner på NBT.

- Kardemomme by er nytt for meg. Jeg ble aldri introdusert for den delen av barnekulturen ettersom jeg kom til Norge som 9-åring, forteller han.

- Men det er en veldig morsom historie som jeg gleder meg til å spille!  

Dagbladet.no møter ham og resten av ensemblet på Riksteaterets lokaler i Nydalen, men de har rukket å øve en dag.

Litt frustrerende er det at alle de andre kan sangene fra før, mens han må øve inn alt på nytt. Da han leste boken fant han mange gode poenger.

- Det er jo en ideell by, lovene burde vært universelle, sier han og smiler sitt kritthvite smil.

Fant Kardemomme by i Marokko
Ellen Horn fikk ideen til Kardemomme by i ny drakt under en reise nettopp til Essaouira i Marokko, der hun var i påsken.

- Du vet vel at det var i Marokko Torbjørn Egner hentet inspirasjon til Kardemomme by ? var det en som sa til henne da hun skulle dra.

Det visste hun slett ikke, men tenkte ikke mer over det før hun sto midt i Essaouira.

- Og da sto tårnet til Tobias der, teppene, torget og palmene var der. Egners fargepalett kjenner du veldig godt igjen, forklarer Horn til Dagbladet.no.  

Hun kom hjem med en sydende og fargerik Kardemomme by som tydeliggjør Egners inspirasjon, der ensemble og kulisser er mangfoldige på flere måter.

Torbjørn Egners sønn Bjørn var med til Essaouira flere ganger, og han forteller at det ikke bare er bygningene som er inspirert av byen.

- Han var opptatt av menneskene, kulturen og vennligheten. Her kunne folk leve sammen med hverandre uavhengig av religion, forklarer han.

Men litt Norge er det nok i Kardemomme by. Essaouira har for eksempel ingen trikk.

- Her er nok elementer både fra Kampen der han vokste opp, og kanskje litt fra Danmark, sier Egner. 

Mange vil se teater
Teatersjef Horn kan se tilbake på et vellykket år for Riksteateret. Over 150.000 besøkte forestillingene i 2007, og de satser på like stor suksess til våren.

Selv blir hun å se som kjeftesmella Mor Nille i vårens andre storsatsing Jeppe.

Resten av vårens program kan du se på Riksteaterets hjemmesider. I tillegg kan du se utdrag fra flere av stykkene i videoene du finner til høyre i denne saken.

MANGFOLDIG BY: Med en orginal modell av Kardomme By og Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner ved sin side , presenterte Ellen Horn onsdag Riksteatrets høydepunkt for hele familien - Egners udødelige "Folk og røvere i Kardemomme by".